WOZ-waarde en taxatieverslag

De waardering onroerende zaken (WOZ) is de waarde van je woning, bedrijfspand of stuk grond. Wij bepalen deze waarde ieder jaar opnieuw. In het taxatieverslag lees je hoe de WOZ-waarde is opgebouwd. Je kunt dit taxatieverslag online inzien als het aanslagbiljet op jouw naam staat. Gebruik hiervoor je DigiD.

Wat is een niet-woning

Niet-woningen zijn stukken grond en gebouwen die niet of niet alleen gebruikt worden voor wonen. Dit zijn bijvoorbeeld kantoren, winkels, scholen, hotels maar ook industriƫle en agrarische gebouwen.

  Bepalen WOZ-waarde

  De WOZ-waarde is de verkoopwaarde van jouw woning op 1 januari van het jaar daarvoor. We bepalen die door te kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen of stukken grond. Daarbij houden we rekening met de grootte, ligging, onderhoud, bijgebouwen en afwerking. We kijken ook naar een verbouwing of grote verandering aan jouw woning. Als je een verbouwing doet in de loop van het jaar, nemen we dat in de eerstvolgende WOZ-waarde mee.

   Controleren WOZ-waarde

   De WOZ-waarden van woningen zijn openbaar. Je kunt ze makkelijk zelf controleren.

   • In het WOZ-waardeloket staan de WOZ-waarden van vergelijkbare woningen in je buurt
   • In het Kadaster staan de verkoopprijzen van woningen in je buurt. Als je deze wilt inzien moet je hiervoor wel betalen
   • Let bij het vergelijken op de datum: de WOZ-waarde op je aanslagbiljet is van een jaar eerder