Rijbewijs aanvragen

Vraag je voor de 1e keer een rijbewijs aan? Maak hiervoor een afspraak. Je betaalt de kosten meteen bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor je klaar bij de receptie van het gemeentekantoor. Voor het ophalen hoef je geen afspraak te maken. Je moet zelf het rijbewijs afhalen, dat kan niemand anders voor je doen. 

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort of identiteitskaart
  • 1 pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud. Let op de pasfoto-eisen
  • Bij een rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar: begeleiderspas
  • Geld om jouw rijbewijs te betalen. Dit kan contant of met pin

Geldigheid

  • Een rijbewijs is 10 jaar geldig. Iedere bestuurder wordt rond het 75e levensjaar gekeurd. Verleng je je rijbewijs na je 65e, dan is je rijbewijs korter geldig tot je 75 jaar wordt
  • Na je 75e krijg je elke 5 jaar een medische keuring. Na elke keuring is je rijbewijs maximaal 5 jaar geldig

Inloggen met rijbewijs

Vanaf 1 juli kun je jouw rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Heb je je rijbewijs opgehaald? Dan krijg je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met daarin een pincode. Met deze code kun je de inlogfunctie van jouw rijbewijs activeren. Dit is niet verplicht. 

Wat houdt inloggen met een identiteitsbewijs in?

In de toekomst heb je hiermee toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om gevoelige gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een rijbewijs met behulp van de DigiD app geeft deze extra zekerheid. Jouw gegevens worden maximaal beschermd. 

Nieuwe categorie

Je vraagt een nieuw rijbewijs aan als je een nieuwe categorie hebt behaald, bijvoorbeeld je motorrijbewijs.

Rijbewijs voor je 18 jaar bent

Ben je 16,5 jaar? Dan mag je starten met rijlessen en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen doen. Slaag je voor het examen, dan moet je tot je 18e jaar onder begeleiding van een volwassene autorijden. Meer informatie over Rijden voor je 18e verjaardag (CBR).

Gezondheidsverklaring

Je hebt een gezondheidsverklaring nodig. Als je voor de 1e keer je rijbewijs aanvraagt, verloopt de aanvraag van een gezondheidsverklaring vaak via je rijschool. Nadat je de verklaring hebt gekregen van het CBR, vraag je jouw rijbewijs aan. Heb je een gezondheidsverklaring 75+ rijbewijs nodig? Maak dan een afspraak.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Wil je een rijbewijs uit het buitenland omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan lees je op de website van de RDW hoe je dat doet.

Snel nodig

Heb je jouw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het rijbewijs voor 13.00 uur aanvraagt, haal je het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur af. Voor een spoedaanvraag betaal je extra.

Kosten

Wat Kosten
Rijbewijs € 51,10
Extra kosten voor spoedaanvraag € 39,65
Gezondheidsverklaring € 44,50