Storingen in de straatverlichting

maandag 5 juni 2023

We hebben er momenteel behoorlijk wat last van: storingen in de straatverlichting. Vaak een enkele lichtmast, soms een hele straat of omgeving. Geen verlichting op straat is vervelend voor het verkeer en kan inwoners een gevoel van onveiligheid geven. Het liefst lossen we dat dan ook zo snel mogelijk op. Helaas gaat dat niet altijd. Hieronder leggen we het uit.  

kabels en leidingen in aanleg

Wie doet wat?

Als de straatverlichting kapot is, kunnen inwoners dat melden bij de gemeente. Via onze website of de Fixi-app komt de melding bij ons binnen. Als de storing binnenkomt, gaan we op zoek naar de oorzaak. Dat is specialistisch werk. De vakmensen en het materiaal zijn niet altijd beschikbaar om dat meteen te doen. Daarom duurt het soms lang voordat de verlichting is gemaakt. Inwoners bellen dan nog eens naar de gemeente of richten zich tot Enexis.

Maar wie doet nou wat?

Grofweg kun je de volgende verdeling maken: zit het onder de grond (kabelnetwerk) dan moet Enexis het probleem oplossen. Enexis is eigenaar van het kabelnetwerk. Zit het boven de grond (lichtmast en lampen) dan is de gemeente aan zet. Een melding van een storing doe je wel altijd via de gemeente. Dat kan via Fixi op deze website of de Fixi app op je mobiele telefoon.

Netwerkstoring

Bij een netwerkstoring zit er een storing in het kabelgedeelte van Enexis. Dit is vaak te herkennen omdat dan meerdere lichtmasten op een rij niet branden in een straat of wijk. Een netwerkstoring kan meerdere oorzaken hebben en is niet altijd snel te vinden. 
Als de oorzaak is gevonden, moet het werk ingepland worden. Enexis stelt prioriteiten voor de meldingen die zij binnen krijgen. Meldingen waarbij een hele wijk of dorp zonder stroom zit of dreigt te komen, krijgen bijvoorbeeld voorrang op een netwerkstoring in een straat. 

Helaas is een achterstand niet altijd te voorkomen, bijvoorbeeld door leveringsproblemen of een tekort aan personeel. Enexis en de gemeente Oisterwijk spannen zich samen in voor goed werkende straatverlichting. Soms duurt dat dus wat langer, we rekenen graag op jouw begrip.