Toevoeging maart 2023: Er wordt de laatste maanden goed gebruik gemaakt van de stimuleringslening. Het aantal aanvragen is in maart hoog en het budget dat wij beschikbaar hebben om jou te helpen verduurzamen of langer thuis te wonen is bijna op. Er is geen zekerheid dat wij volledige en juist ingevulde aanvragen kunnen voorzien van een lening. Houd onze website in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.
Stimuleringslening
Let op: geld lenen kost geld.
Ben jij eigenaar of huurder van de woning waar je in woont? En wil je jouw huis energiezuiniger en/of levensloopbestendig maken? Dan hebben wij in onze gemeente de 'Stimuleringslening Duurzaam en levensloopbestendig wonen'. Het geld dat je leent, investeer je dan in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie, een traplift of bredere deuren. maar je kunt ook denken aan technologie om het leven in jouw huis makkelijker en veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een video-intercom zodat je precies ziet wie er voor de deur staat. Elektronische sloten die opent en sluit met een afstandsbediening. De verwarming en lampen aan en uit zetten met je telefoon. Tegen een aantrekkelijke rente mag je per huishouden tussen de €2.500,- en €25.000,- lenen. De lening krijg je in de vorm van een bouwdepot en mag je boetevrij aflossen (helemaal of in delen). Afhankelijk van de hoogte van de lening is de looptijd 10 tot 15 jaar. De rente is bij een hypothecaire lening 1,5% en bij een consumptieve lening (consumentenkrediet) 2,4%.
De lening kun je alleen aanvragen voor maatregelen die nog moeten gebeuren. Je kunt dus niet achteraf een aanvraag doen. Wij kijken of je voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden van de lening. Is dat het geval, dan krijg je een toewijzingsbrief. Met deze brief vraag je de lening aan bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). SVn bepaalt uiteindelijk of je de lening krijgt en regelt de verstrekking, uitbetaling en administratie. Kijk voor meer informatie op www.svn.nl.