Afval voorkomen en scheiden

Minder afval is nog beter voor het milieu dan afval recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat.

Afval scheiden

Het scheiden van afval wordt steeds belangrijker. Milieu Centraal geeft tips om je afvalberg te verkleinen.

In afval zitten vaak waardevolle materialen die we opnieuw kunnen gebruiken. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Grondstoffen worden ook steeds schaarser, daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk afval te scheiden. Zo blijft er minder restafval over. Lees meer over afval scheiden in Oisterwijk en op jouw postcode op de website van de Afvalstoffendienst.

Nieuwe regels voor wegwerpplastic – kies een herbruikbaar alternatief!

Vanaf 1 juli 2023 betaal je voor wegwerpbekers en- bakjes die plastic bevatten die je een keer gebruikt. Denk hierbij aan koffie op het station, een frietje bij de snackbar in een plastic bakje, een maaltijdsalade in de supermarkt of een voorverpakte sandwich bij het tankstation. Ook als je eten laat bezorgen betaal je extra voor wegwerpbekers en – bakjes met plastic erin. Maak gebruik van de herbruikbare variant die de ondernemer aanbiedt of neem je eigen beker mee voor je koffie of een bakje voor je snack of maaltijd. De kosten die je betaalt voor het gebruik van wegwerpartikelen bepaalt de ondernemer of winkel. Je ziet die ook op je kassabon staan. Je leest er meer over in ons nieuwsbericht

Word Zwerf-Afval-Pakker

Tijdens het rondje lopen, de hond uitlaten of sporten kom je soms zwerfvuil tegen. Erger jij je hieraan en wil je ons meehelpen met het opruimen van zwerfafval om zo een bijdrage te leveren aan een schone leefomgeving? Dan kun je in actie komen door je als vrijwilliger aan te melden als ZAP'er, een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker en zo op een leuke en gezonde manier bezig te zijn met het milieu.

Wat moet je doen

Je stuurt een mail naar gemeente@oisterwijk.nl met daarin je:

  • voor- en achternaam
  • adres 
  • telefoonnummer
  • e-mailadres

 Andere gezinsleden die ook mee willen doen zet je in de mail.

Na aanmelding

Ieder dorp heeft een eigen coördinator. Deze persoon neemt na jouw aanmelding contact met je op. Je krijgt van de coördinator een handleiding met informatie en je krijgt materialen om het zwerfafval op te ruimen.

Je mag van ons de volgende materialen lenen. We sturen je een bericht als het voor je klaar ligt bij de balie in het gemeentekantoor:

  • 1 afvalgrijper
  • 1afvalzakkenhouder
  • 1 fluorescerend hesje
  • Bedrukte ZAP-afvalzakken
  • Handschoenen

Aan de slag

Je overlegt met de coördinator waar je zwerfafval opruimt, zodat niet iedereen in hetzelfde gebied werkt. Je mag zo vaak als je wilt op pad gaan.

Zakken aan de straat

De gevulde afvalzakken zet je bij de openbare afvalbakken neer. Dit kan van maandag-  tot en met vrijdagochtend. Wij nemen ze mee. Als je een Fixi-melding maakt, worden je zakken sneller meegenomen dan in de normale ophaalronde.

Op deze pagina