Subsidies monumenten

Er zijn landelijke en regionale financiĆ«le regelingen voor monumenten. Wij hebben geen plaatselijke subsidieregelingen voor gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. 

Landelijke en regionale regelingen

Subsidie rijksmonumenten

Er zijn subsidies voor bewoonde rijksmonumenten en niet-bewoonde rijksmonumenten. Beide subsidies vraag je aan via de website www.cultureelerfgoed.nl

Niet bewoond rijksmonument

Ben je eigenaar van een beschermd rijksmonument, een groen of archeologisch monument? Dan kun je bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidie of een lening aanvragen voor de instandhouding, herbestemming of restauratie van jouw monument. De aanvraagperiode is 1 maart tot en met 30 april. Bij de Rijksdienst vind je ook meer informatie en aanvraagformulieren.

Bewoond rijksmonument

Het is mogelijk om een subsidie voor  'woonhuismonumenten' aan te vragen. Deze subsidie is er voor het onderhoud van bewoonde rijksmonumenten. De aanvraag voor subsidie doe je altijd in het jaar nadat je de onderhoudskosten hebt gemaakt. Dus heb je in 2022 onderhoud gedaan aan jouw woning, dan vraag je de subsidie in 2023 aan. Subsidieaanvragen voor woonhuismonumenten doe je tussen 1 maart en 30 april.