Tips:
Vlucht zo snel als mogelijk naar een openbare weg, een groot verhard terrein of als het kan naar de bebouwde kom.
Het kan moeilijk zijn om een van bovenstaande plaatsen te vinden wanneer je de omgeving niet kent. Kijk voordat je een natuurgebied bezoekt daarom altijd op de plattegrond. Maak er een foto van, want in de natuur heb je niet altijd bereik.
Loop dwars op de brand of wind. Dat verkleint de kans dat de brand je inhaalt.
Een brand verspreidt zich vooral met de wind mee. In lage of open begroeiing waar de wind meer vat heeft, verspreidt brand zich sneller. Dwars op de brand lopen betekent dat je niet voor de brand uitloopt en ook niet in de richting van de brand. Voorbeeld: als de brand uit het zuiden komt, loopt dan naar het oosten of westen. In geval van wind voel je deze vanaf je zijkant.
Help andere mensen naar een veilige plek.
Sommige mensen hebben hulp nodig. Niet iedereen is voldoende mobiel of weet wat die moet doen bij een natuurbrand. Help deze mensen.
Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Je kan ook de 112NL-app gebruiken.
Wanneer je belt via de 112NL-app ziet de meldkamer meteen de coördinaten van de plek waar je bent. Dit is handig wanneer je niet precies weet waar je bent. Het voorkomt dat de brandweer kostbare tijd verliest wanneer zij op zoek moet naar de brand.
Help je mee? Jouw melding kan het verschil maken!
Help je mee de natuur en jezelf veilig te houden? Begin april bleek maar weer hoe belangrijk dat is. Tot tweemaal kon de brandweer door alert optreden van wandelaars in de Oisterwijkse bossen beginnende branden snel (na)blussen en daardoor erger voorkomen.
Geniet van de natuur en kijk goed uit in langdurig droge periodes.