Vanaf 1 juli 2023 nieuwe regels voor wegwerpplastic

donderdag 29 juni 2023

Vanaf 1 juli betaal je voor wegwerpbekers en- bakjes die plastic bevatten die je eenmalig gebruikt. Dit geldt voor afhaal- en bezorglocaties en supermarkten. Je kunt beter gebruik maken van een herbruikbaar alternatief.

Je betaalt straks extra voor plastic wegwerpservies. Denk hierbij aan koffie op het station, een frietje bij de snackbar in een plastic bakje, een maaltijdsalade in de supermarkt of een voorverpakte sandwich bij het tankstation. Ook als je eten laat bezorgen betaal je extra voor wegwerpbekers en – bakjes met plastic erin.

Eigen beker of bakje meenemen

Neem je eigen beker mee voor je koffie of een bakje voor je snack of maaltijd. Of gebruik de herbruikbare variant die de ondernemer aanbiedt. De kosten die je betaalt voor het gebruik van wegwerpartikelen bepaalt de ondernemer of winkel. Je ziet die ook op je kassabon staan.

Geen extra kosten

Er zijn enkele plastic voorverpakte producten waar je geen extra kosten voor betaalt. Dit zijn zakjes en wikkels, verpakkingen met eten dat nog moet worden bereid (bijvoorbeeld ontdooien of opwarmen), voorverpakt eten dat 2 porties of meer bevat en verpakkingen zonder plastic.

1 januari 2024

Als je vanaf 1 januari 2024 in hotels, cafés of restaurants iets drinkt of eet krijg je geen wegwerpbekers- of bakjes met plastic erin. Deze zijn dan verboden. Herbruikbaar servies is de standaard. Dit gaat ook gelden voor kantoren, bedrijfskantines, scholen, sportclubs, verenigingen, gesloten evenementen en attractieparken.

Zwerfafval in het milieu

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers- en bakjes weg die plastic bevatten. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Het doel is dat het gebruik van wegwerpbekers- en bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40% is verminderd.

Waar komen de nieuwe regels vandaan?

De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen.