Hoe pakken we dit aan?
We zijn begonnen met het opstellen van de uitgangspunten voor het nieuwe subsidiebeleid. Een eerste belangrijke stap daarin was het gesprek met de gemeenteraad tijdens de raadsontmoeting op 14 april 2025. De inzichten uit dit gesprek vormen de basis voor de nieuwe regels.
Op donderdag 26 juni 2025 worden deze uitgangspunten officieel vastgesteld tijdens de raadsvergadering.
Eerder is al besloten dat het nieuwe subsidiebeleid moet voldoen aan twee belangrijke uitgangspunten:
- Behoud van minimaal de huidige omvang van de subsidiebudgetten
- Zorg voor financiële transparantie bij het gebruik van gemeentelijk vastgoed
Nu is het tijd om ook jullie stem te horen
In de zomerperiode gaan we met enkele organisaties aan de slag in 1-op-1 gesprekken, waarna we in september verder gaan met rondetafelgesprekken per soort organisatie. Dus denk aan een rondetafelgesprek op het gebied van grote sportverenigingen, cultuur enz. We willen bijvoorbeeld graag weten:
- Waar lopen jullie tegenaan in het huidige beleid?
- Wat zijn jullie wensen of ideeën voor de toekomst?
- Hoe kunnen we het beleid eerlijker, eenvoudiger of effectiever maken?
Jullie mening telt!
De gemeenteraad en het college hechten veel waarde aan jullie inzet en input. Samen willen we komen tot een subsidiebeleid dat:
- past binnen het gemeentelijke budget;
- aansluit bij de behoeften van onze gemeenschap;
- en bijdraagt aan onze gezamenlijke doelstellingen.
Daarom nodigen we je van harte uit voor een ronde tafelgesprek over het subsidiebeleid. De exacte data en locaties volgen binnenkort. Heb je interesse om hieraan deel te nemen, meld je dan alvast aan via dit formulier. Voor dit traject kunnen ook nieuwe initiatieven zich aanmelden, die eerder geen subsidie ontvingen.
Wat houdt nu een herijking van een subsiebeleid in?
Een herijking van het subsidiebeleid van een gemeente betekent dat de gemeente opnieuw kijkt naar hoe ze geld (subsidies) verdeelt aan organisaties, verenigingen of projecten. We bekijken dan onder andere de volgende onderwerpen:
- Geven we geld aan de juiste dingen?
- Past dit nog bij wat we als gemeente belangrijk vinden?
- Moeten we ergens mee stoppen of juist iets nieuws steunen?
- Is het eerlijk verdeeld?
Het doel van zo’n herijking is om het subsidiebeleid beter, eerlijker of efficiënter te maken. Soms verandert de situatie, of zijn er nieuwe doelen (zoals duurzaamheid of armoedebestrijding), en dan moet het beleid worden aangepast. Dit doen we graag samen met alle organisaties uit onze gemeente, vandaar dat wij het noemen: Samen subsidies beter maken.
Wat doen we nu om het beleid opnieuw onder de loep te nemen?
- We doen onderzoek: Welke organisaties krijgen nu geld? Wat doen ze ermee? Wat levert het op? En hoe denken organisaties er zelf over? Waar lopen ze tegenaan?
- Subsidies controleren met de doelen die gesteld zijn: Hiervoor zijn we onder andere in april in gesprek geweest met de gemeenteraad.
- Nieuwe regels maken: er worden criteria vastgesteld voor het ontvangen van subsidies. Maar we kijken er ook naar hoe we het bijvoorbeeld voor kleinere organisaties makkelijk kunnen maken.
Uitkomst gesprekken
We gaan graag met jou en andere subsidiepartners in gesprek, net als met de Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Jullie inbreng is van grote waarde voor de verdere uitwerking van het nieuwe subsidiebeleid.
Tot nu toe zijn jullie en de ASD nog niet betrokken geweest bij dit traject. In de volgende fase, waarin we het beleid verder gaan uitwerken op basis van de vastgestelde uitgangspunten, komt er meer ruimte voor inhoudelijke verdieping en het in kaart brengen van de effecten van het nieuwe beleid. De ASD zal in deze fase het college adviseren vanuit het perspectief van inwoners. Zo zorgen we ervoor dat het nieuwe subsidiebeleid niet alleen beleidsmatig klopt, maar ook echt aansluit bij de behoeften en ervaringen van de mensen in onze gemeente.
We zijn ons ervan bewust dat we het niet altijd overal over eens zullen zijn — en dat hoeft ook niet. Het doel van de gesprekken is vooral om in een vroeg stadium inzicht te krijgen in jullie wensen, ideeën en ervaringen. Zo kunnen we samen kijken hoe het nieuwe beleid beter kan aansluiten bij wat er leeft in de praktijk.
Waar jullie input past binnen de uitgangspunten die de gemeenteraad heeft vastgesteld, nemen we die natuurlijk graag mee. Als bepaalde ideeën daar niet mee in lijn zijn, dan leggen we uit waarom en hoe jouw inbreng wel of niet is verwerkt. Zo weet je precies wat er met jouw bijdrage is gedaan.
Op die manier zorgen we voor een open en transparant proces, waarin de gemeenteraad straks een goed afgewogen besluit kan nemen over de nieuwe Algemene Subsidie Verordening (ASV).
Om goed op de hoogte te blijven van dit project raden we je aan om het project te volgen op de dorpsplatformen; www.haareneen.nl, www.onsmoergestel.nl en www.allemaaloisterwijk.nl. Hierop zullen we met regelmaat updates en terugkoppelingen plaatsen.