Maatregelen voor verkeer op bruggen Aboomsestraat en Heizenschedijk

maandag 22 mei 2023

Om de paar jaar voeren we inspecties uit aan onze bruggen. Bij de laatste inspectie eind vorig jaar bleek dat de bruggen op de Aboomsestraat en Heizenschedijk in Moergestel sporen van verzwakking vertonen. Daarop hebben we extra onderzoek laten doen. Hieruit blijkt dat de bruggen niet meer onbeperkt zwaar verkeer kunnen dragen.

Brug Aboomsestraat

Voor de Aboomsestraat betekent dit dat er een lastbeperking van 20 ton op de brug komt. Deze brug wordt vooral gebruikt door landbouwverkeer. Voor verkeer dat zwaarder is, zijn de percelen via een andere kant bereikbaar.

Brug Heizenschedijk

De brug over de Heizenschedijk zou in eerste instantie een lastbeperking van 40 ton moeten krijgen. Op dit voornemen ontvingen wij enkele tientallen bezwaren. We hebben nader onderzoek laten doen om te kijken of we ook met andere maatregelen de brug voor zwaar verkeer kunnen open houden. Hieruit bleek dat wanneer we het verkeer zoveel mogelijk over het midden van de brug laten rijden de brug voor verkeer tot 60 ton open kan blijven. Daarom plaatsen we binnenkort stalen barriers om de brug tot één rijstrook te versmallen.

Zoeken naar een oplossing

We gaan nu kijken hoe we de situatie voor de lange termijn kunnen oplossen. We onderzoeken op welke manier we de bruggen weer draagkrachtig kunnen maken. Dit kan een renovatie of mogelijk een vervanging van de brug betekenen. Zodra hier meer over bekend is informeren we hierover onder andere via deze gemeentepagina.