Gemeente zet samenwerking met Buurtgezinnen voort

Het college heeft besloten de samenwerking met Buurtgezinnen voort te zetten. Buurtgezinnen is een (landelijke) organisatie die gezinnen helpt waarbij het even niet zo goed gaat. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) koppelt Buurtgezinnen aan gezinnen in de buurt die willen helpen (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen door te ondersteunen bij de opvoeding. 

Wethouder Dion Dankers: “de afgelopen twee jaar hebben we in Oisterwijk 13 gezinnen aan elkaar gekoppeld. We zijn positief over de ervaringen die we hebben opgedaan. Buurtgezinnen heeft een preventieve aanpak die is gebaseerd op de gedachte: opvoeden doen we samen! Kinderen krijgen extra aandacht, ouders worden ontlast. We kunnen hiermee inzet van professionele zorg voorkomen, verminderen en/of sneller afbouwen. Gezinnen zijn hierdoor meer zelfredzaam, minder eenzaam en krijgen meer zelfvertrouwen en veerkracht”. 

Opvoeden doen we samen

De gekoppelde gezinnen maken afspraken met elkaar over de hulp die ze nodig hebben. Dit doen ze met hulp van Buurtgezinnen. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van kinderen voor een middag of een avond in de week, of het bieden van een rustige plek voor het maken van huiswerk. Maar ook zijn er steungezinnen die meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van een verjaardag of er samen een dagje op uit gaan. Dit alles wordt gedaan onder het motto ‘opvoeden doen we samen’ en geeft de vraaggezinnen meer ademruimte. 

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie op de website www.buurtgezinnen.nl. Daar kun je ook aanmelden als  vraaggezin of steungezin. Voor vragen kun je terecht bij Reggie van Himbergen, coördinator voor buurtgezinnen in onze gemeente. Zij is bereikbaar via reggie@buurtgezinnen.nl of telefonisch via (06) 575 52 150. Buurtgezinnen vind je ook op Facebook en Instagram.