Gemeente Oisterwijk past wijkindeling op paar plekken aan

donderdag 30 november 2023

Wijkindeling gemeente Oisterwijk

De gemeente Oisterwijk is verdeeld in wijken. Omdat we bij de gemeente Oisterwijk steeds meer wijkgericht werken, hebben we soms behoefte aan bepaalde informatie over een bepaalde wijk. Bijvoorbeeld hoeveel jongeren er wonen of hoeveel speelplekken er zijn. Als wijkgrenzen niet duidelijk zijn kan informatie niet goed verzameld worden.

We zijn erachter gekomen dat sommige wijkgrenzen niet logisch zijn. We hebben de wijkindeling eenvoudiger gemaakt met logische begrenzingen. En we hebben gekeken waar inwoners zich in herkennen en met welke wijk ze zich verbonden voelen. Daarom is er nu een aangepaste wijkindeling vastgesteld. De wijkindeling is goedgekeurd door het Centraal Bureau Statistieken (CBS). Dat is belangrijk omdat zij ook data aan wijken koppelen.

Haaren en Moergestel zijn dorpen

Haaren en Moergestel zijn dorpen. Dat blijven ze ook. In de systematiek van het CBS noemen ze dat echter een wijk. Omdat Oisterwijk een stuk groter is, blijft dat bestaan uit verschillende wijken. Buurtschap Heukelom wordt ook gezien als een wijk. Van oudsher zijn verschillende wijken nog verdeeld in buurten. Deze blijven dezelfde.

Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige wijkindeling?

Hieronder vind je per dorp de (kleine) wijzigingen.

Dorp Haaren

  • Haaren heeft 1 centrum (niet Centrum en ’t Eind)
  • Haaren heeft 1 buitengebied (niet meer Noord-Oost en Zuid-West)

Dorp Moergestel

  • Broekzijde en Heuvelstraat verdwijnen als wijk, en worden toegevoegd aan de twee reeds bestaande buitengebieden (Noord-West en Zuid-Oost). Het blijven overigens wel buurten in het buitengebied

Dorp Oisterwijk

  • Levenskerk/De Bunders was 1 wijk, worden 2 wijken.
  • Klompven / Eikenven worden losgekoppeld van Waterhoef en wordt aparte wijk.
  • George Perklaan e.o wordt losgekoppeld van Waterhoef en wordt aparte (kleine) wijk.
  • KVL (was voorlopige naam) blijft KVL.

Buurtschap Heukelom

Heukelom blijft Heukelom. Hier is niks gewijzigd.  

Download de wijkindeling gemeente Oisterwijk. (pdf, 781 kb)