Energiearmoede

Energietoeslag

Heb je een laag inkomen? Dan kon je in 2022 eenmalig een energietoeslag aanvragen van € 1.300,00. Dit geld was voor het betalen van een deel van de energiekosten. Er komt een nieuwe wet energietoeslag 2023. Misschien heb jij recht op geld. Lees meer over de energietoeslag.

Energieklussers

Heb je een laag inkomen? Dan kun je via Duurzame Energie Coöperatie (DEC) gratis hulp krijgen voor het energiezuinig maken van je huis. DEC kijkt samen met jou naar energiebesparende mogelijkheden in je huis. Denk bijvoorbeeld aan:

  • LED-lampen
  • Instellen van de verwarming
  • Tochtstrips
  • Brievenbusborstel

Je geeft je op voor het energiezuiniger maken van je huis. Dit kan op 2 manieren:

Geef hierbij aan dat je mee wilt doen met "Gratis mijn energierekening verlagen" en geef je naam, adres en telefoonnummer door. DEC maakt met jou een afspraak.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Dit landelijke Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit.

Aanmerking

Je komt in aanmerking als jouw huishouden een bruto-inkomen heeft van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,00 (alleenstaand) of € 4.180,00 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. Jouw energierekening is afhankelijk van het inkomen hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Noodfonds check

Op de website www.noodfondsenergie.nl kun je een Noodfonds-check doen om te zien of jouw aanvraag kans maakt. Na de Noodfonds-check krijg je instructies om de aanvraag te starten. Het Noodfonds berekent dan automatisch of je in aanmerking komt voor steun. Als de aanvraag is gedaan verstuur je je aanvraag naar het Noodfonds. Zij controleren met de energieleverancier of de aanvraag klopt. Als de aanvraag klopt, verlaagt jouw energieleverancier je energierekening.