Inburgeren

Kom je in Nederland wonen? Dan moet je de Nederlandse taal leren spreken, lezen en schrijven. Ook ben je op de hoogte van hoe wij in Nederland wonen en werken. Dit heet inburgeren. Meestal moet je ook een examen doen. Je hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. 

Verblijfsvergunning op of na 1 januari 2022

Kreeg je jouw verblijfsvergunning op of na 1 januari 2022? Dan krijg je een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierin staat dat je inburgeringsplichtig bent. Ook wij krijgen dan een bericht van DUO dat je inburgeringsplichtig bent. 

Wij sturen je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met je inburgeringsconsulent. Het is belangrijk dat je naar dit gesprek komt. Wij helpen je namelijk bij jouw inburgering. 

Hoe helpen wij jou?

We maken samen met jou een persoonlijk plan. Dit noemen we het Plan Inburgering en Participatie (PIP). Dit plan past bij jouw wensen, behoeften en mogelijkheden voor het vinden van het juiste taalniveau en (vrijwilligers)werk. 

In het plan staat bijvoorbeeld:

  • Welke leerroute je gaat doen
  • Hoe goed je Nederlands leert 
  • Of je examen moet doen en welk examen dit is
  • Of en hoe je aan het werk gaat 

Als je plan af is, start je met je leerroute. 

Kosten voor school

Wij regelen en betalen de school voor asielstatushouders. Gezinsmigranten betalen de kosten zelf. Dit kan eventueel met een lening van DUO. 

Kreeg je jouw verblijfsvergunning voor 1 januari 2022?

Je regelt dan het inburgeren zelf. Kijk voor meer informatie op www.inburgeren.nl. Bij DUO krijg je informatie over taallessen, inburgeringscursussen en het inburgeringsexamen. 

Daarna doe je het volgende:

  • Kies zelf een inburgeringscursus
  • Schrijf je hiervoor in en betaal deze (je kunt eventueel geld lenen bij DUO)

Heb je vragen of wil je meer informatie over inburgeren? Dan neem je contact op met onze consulenten inburgeren. Stuur een mail naar gemeente@oisterwijk.nl of bel naar (013) 529 13 11