Individuele inkomenstoeslag

Heb je al lange tijd weinig inkomsten? Misschien heb je recht op de individuele inkomenstoeslag. Dit is een geldbedrag dat wij 1 keer per 12 maanden geven. Je mag het geld vrij besteden.

Voor het invullen van dit formulier heb je DigiD nodig

De hoogte van de bijdrage in 2023:

  • €491,- voor alleenstaanden
  • €631,- voor alleenstaande ouders
  • €701,- voor mensen die getrouwd zijn

Voorwaarden 2023

Om de toeslag te krijgen, moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent 21 jaar of ouder, maar niet ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd
  • Jouw inkomen is de afgelopen 36 maanden niet hoger dan 120% van de voor u geldende norm. We kijken daarbij naar de volgende leefsituaties: alleenstaand, alleenstaande ouder of getrouwd/samenwonend. De norm voor alleenstaanden is €1.363,05. De norm voor alleenstaande ouders is €1.752,49. De norm voor gehuwden/samenwonenden is €1.947,21
  • Je hebt in de 36 maanden voor de aanvraag niet meer vermogen gehad dan
    €7.605,00 (alleenstaand) of €15.210,- (gehuwd of alleenstaande ouder)
  • Je kreeg in de afgelopen periode van 12 maanden niet eerder een individuele inkomenstoeslag
  • Het lukt je niet om een hoger inkomen te krijgen

Aanvragen

Je vraagt de toeslag aan met het aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag. Lukt het niet om het formulier online in te vullen, mail dan naar teaminkomen@oisterwijk.nl of bel (013) 529 13 11.

Wanneer aanvragen

De individuele inkomenstoeslag bestaat uit een bedrag dat je in 1 keer krijgt. Je kunt het pas na 12 maanden weer opnieuw aanvragen. Vraag je het later aan, of vraag je het voor het eerst aan? Dan geldt de datum van de aanvraag. 

Bijvoorbeeld: Je hebt op 5 januari 2021 individuele inkomenstoeslag aangevraagd. Je kunt dan vanaf 5 januari 2022 weer opnieuw individuele inkomenstoeslag aanvragen.

Na de aanvraag

Wij onderzoeken of je aan alle voorwaarden voldoet. Ook kijken wij of je echt niet meer inkomen kunt krijgen. 8 weken na ontvangst van alle stukken krijg je een beslissing per brief thuis gestuurd. Heb je een brief gekregen waarin staat dat je de toeslag krijgt, dan wordt het bedrag binnen 2 weken naar je rekening overgemaakt.