Paspoort voor vreemdelingen

Woon je in Nederland, maar heb je niet de Nederlandse nationaliteit en ook geen vluchtelingenstatus? Kun je geen paspoort krijgen in jouw eigen land? Dan heb je een vreemdelingenpaspoort nodig als je naar het buitenland wilt. Voor de aanvraag maak je een afspraak. Je betaalt de kosten meteen bij het aanvragen. Vraag je ook een vreemdelingenpaspoort aan voor jouw kind? Dan moet je kind mee bij het aanvragen en ophalen. 

Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven. Beide ouders/voogden vullen van te voren een toestemmingsverklaring in (let op: elke ouder logt in met DigiD en geeft toestemming)

Meenemen

  • Jouw verblijfsvergunning
  • Eventueel een reisdocument, ook als het verlopen is
  • 1 pasfoto in kleur. Let op de pasfoto-eisen
  • Geld om het paspoort te betalen. Dit kan contant of met pin
  • Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden van tevoren toestemming geven met een toestemmingsverklaring

Geldigheid

Een vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van jouw verblijfsvergunning.

Beoordelen

Wij beoordelen jouw paspoortaanvraag. Dit kan 2 tot 4 maanden duren. We nemen contact met je op als het paspoort klaarligt. Heb je geen recht op een vreemdelingenpaspoort, dan krijg je hier een brief over.

Kwijt of gestolen

Je meld bij ons als je paspoort kwijt of gestolen is. Dit doe je online met het formulier vermissing reisdocument. Hiervoor ga je niet naar de politie. Is je paspoort in het buitenland verdwenen? Doe dan aangifte bij de politie in het buitenland (dit is nodig voor je reisverzekering) en geef het aan ons door.

Fraude

Geef nooit zomaar je identiteitskaart af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid lees je wat je doet om misbruik te voorkomen.

Snel nodig

Heb je jouw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het paspoort voor 13.00 uur aanvraagt, haal je het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur af. Voor een spoedaanvraag betaal je extra. Vertrek je vandaag? Ga dan naar de Koninklijke Marchaussee voor een nooddocument.

Ben je jouw oude paspoort of identiteitskaart kwijt, dan kan de spoedaanvraag langer duren. Bel ons: (013) 529 13 11.

Kosten

Paspoort Kosten
Vreemdelingenpaspoort € 57,30
Extra kosten spoedaanvraag € 53,00