Paspoort voor vluchtelingen

Woon je in Nederland en heb je een vluchtelingenstatus? Dan heb je een vluchtelingenpaspoort nodig als je naar het buitenland wilt. Voor de aanvraag maak je een afspraak. Je betaalt de kosten meteen bij het aanvragen. Vraag je ook een vluchtelingenpaspoort aan voor jouw kind? Dan moet je kind mee bij het aanvragen en ophalen. Na 5 werkdagen kun je je vluchtelingenpaspoort zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentekantoor. 

Piekdrukte aanvraag paspoorten en ID-kaarten

Let op! Het kan langer duren voordat je een afspraak kunt maken. Vanaf 2024 vragen er namelijk meer mensen dan normaal een paspoort of identiteitskaart aan. Dit komt doordat in 2014 de geldigheid van deze documenten is veranderd van 5 naar 10 jaar. Maak daarom op tijd een afspraak.

Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven. Beide ouders/voogden vullen van te voren een toestemmingsverklaring in (let op: elke ouder logt in met DigiD en geeft toestemming)

Meenemen

  • Jouw verblijfsvergunning
  • Eventueel jouw huidige vluchtelingenpaspoort of een ander reisdocument. Ook als het is verlopen
  • 1 pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud. Let op de pasfoto-eisen
  • Geld om het paspoort te betalen. Dit kan contant of met pin
  • Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden van tevoren toestemming geven met een toestemmingsverklaring (digitaal aanvragen is voldoende, je hoeft het niet uit te printen)

Geldigheid

Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van jouw verblijfsvergunning.

Kwijt of gestolen

Je meldt het bij ons als je paspoort kwijt of gestolen is. Dit doe je online met het formulier vermissing reisdocument. Hiervoor ga je niet naar de politie. Is je paspoort in het buitenland verdwenen? Doe dan aangifte bij de politie in het buitenland (dit is nodig voor je reisverzekering) en geef het aan ons door.

Fraude

Geef nooit zomaar je paspoort af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid lees je wat je doet om misbruik te voorkomen.

Snel nodig

Heb je jouw vluchtelingenpaspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je de vluchtelingenpaspoort voor 13.00 uur aanvraagt, kun je het meestal de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra.

Kosten

Paspoort Kosten
Vluchtelingenpaspoort € 63,40
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05