Paspoort

Je maakt voor het aanvragen van een paspoort een afspraak. Je betaalt de kosten meteen bij de aanvraag. Iedereen moet het paspoort zelf aanvragen en afhalen. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. Het paspoort kun je na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentekantoor. 

Piekdrukte aanvraag paspoorten en ID-kaarten

Let op! Het kan langer duren voordat je een afspraak kunt maken. Vanaf 2024 vragen er namelijk meer mensen dan normaal een paspoort of identiteitskaart aan. Dit komt doordat in 2014 de geldigheid van deze documenten is veranderd van 5 naar 10 jaar. Maak daarom op tijd een afspraak.

Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven. Zij vullen van tevoren een toestemmingsverklaring in (let op: elke ouder logt in met DigiD en geeft toestemming)

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je hebt, ook als ze zijn verlopen
  • 1 pasfoto in kleur van maximaal 6 maanden oud. Let op de pasfoto-eisen
  • Geld om het paspoort te betalen. Dit kan contant of met pin
  • Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden van tevoren toestemming geven met een toestemmingsverklaring

Geldigheid

  • Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig
  • Een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig

Kwijt of gestolen

Je meldt het bij ons als je paspoort kwijt of gestolen is. Dit doe je online met het formulier vermissing reisdocument. Hiervoor ga je niet naar de politie. Is je paspoort in het buitenland verdwenen? Doe dan aangifte bij de politie in het buitenland (dit is nodig voor je reisverzekering) en geef het aan ons door.

Fraude

Geef nooit zomaar je paspoort af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid lees je wat je doet om misbruik te voorkomen.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reis je met jouw kinderen naar het buitenland maar hebben zij niet jouw achternaam? Dan heb je een bewijs nodig dat je de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. Of dat je toestemming hebt van de personen die het gezag hebben. Dit regel je met het formulier toestemming voor reizen met kinderen naar het buitenland.

Snel nodig

Heb je jouw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het paspoort voor 13.00 uur aanvraagt, kun je het meestal de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaal je extra. Vertrek je vandaag? Ga dan naar de Koninklijke Marchaussee voor een nooddocument.

Ben je jouw oude paspoort of identiteitskaart kwijt, dan kan de spoedaanvraag langer duren. Bel ons: (013) 529 13 11.

Kosten

Paspoort Kosten
Vanaf 18 jaar € 83,85
Tot 18 jaar € 63,40
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05
Zakenpaspoort € 83,85