Ik word 18

Je bent 18! Gefeliciteerd, je bent eindelijk volwassen! Er verandert vanaf dit punt veel in je leven. Je bent nu eigen baas over je (geld)zaken. Daarvoor moet je een aantal dingen regelen. Begin op tijd met voorbereiden. Je voorkomt op die manier dat er problemen of schulden ontstaan. 

Lukt het niet om iets aan te vragen of kom je er niet uit? Vraag dan iemand om je te helpen. 


Jouw checklist

Wij hebben voor jou alle zaken op een rijtje gezet die je moet regelen als je 18 wordt. 


DigiD

Een DigiD is een persoonlijke code waarmee jij op het internet laat zien wie je bent als je iets regelt. Je regelt bijvoorbeeld je studiefinaciering met een DigiD of je sluit een zorgverzekering af. Vraag zo snel mogelijk jouw gratis DigiD aan op de website www.digid.nl


Bankzaken

Open een betaal- en spaarrekening bij een bank. Je hebt dit nodig voor bijvoorbeeld je salaris, studiefinanciering of toeslagen. Veel banken bieden een gratis jongeren- of studentenrekeningen aan. Open hierbij ook meteen een gratis spaarrekening die speciaal voor jongeren of studenten is. 


Zorgverzekering

Een zorgverzekering is vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden verplicht. Je moet hiervoor elke maand een premie betalen. Een zorgverzekering vergelijk en kies je bijvoorbeeld op de website www.zorgwijzer.nl.


Aansprakelijkheidsverzekering

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt. We raden daarom een aansprakelijkheidsverzekering aan, maar het is niet verplicht. Een ongelukje kan altijd gebeuren.


Huren

Wil je kans maken op een sociale huurwoning? Dan raden wij je aan om je in te schrijven bij Woning in Zicht. Vanaf het moment dat je 18 bent kun je je inschrijven. Je komt op een wachtlijst terecht. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. 


Huur- of zorgtoeslag

Misschien heb je recht op huur- of zorgtoeslag van de belastingdienst? Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je huur- of zorgverzekering betalen. Kijk op de website www.toeslagen.nl.


Studiefinanciering

Volg je een voltijd opleiding en ben je tussen de 18 en 27 jaar? Dan heb je misschien recht op studiefinanciering, een studentenlening of een studenten-OV. Op de website van DUO lees je hier meer over.


Bijbaan?

Vraag je werkgever de studenten- en scholierenregeling toe te passen. Hierdoor betaal je minder loonheffing. Doe jaarlijks aangifte van je inkomstenbelasting. Misschien krijg je geld terug van de belastingdienst. 


Hulp of advies nodig?

  • Ben je tussen de 16 en 26 jaar en heb je vragen over het vinden van een baan en/of studie? Of wil je een nieuwe start maken? Neem dan contact op met het Jongerenpunt Midden-Brabant 
  • Wil je graag in contact komen met andere jongeren en/of deelnemen aan leuke activiteiten? Neem dan eens een kijkje bij het jongerenwerk van R-NEWT
  • Bij Loket Wegwijs helpen ze je met vragen over zorg, wonen, werk en geldzaken (ook over schulden)