Forensenbelasting en toeristenbelasting

Heb je een gemeubileerde woning in Oisterwijk, maar sta je niet ingeschreven? En is de woning meer dan 90 dagen per jaar voor jou beschikbaar? Dan betaal je forensenbelasting. Bezoek je Oisterwijk en overnacht je op een plek waar je voor moet betalen? Dan betaal je toeristenbelasting.

Forensenbelasting

Forensenbelasting leggen we op aan personen die meer dan 90 dagen per belastingjaar voor zichzelf of zijn/haar gezin een ‘gemeubileerde’ woning beschikbaar houden. De belastingplichtige heeft geen hoofdverblijf binnen de gemeente Oisterwijk. Verhuur je de woning, dan moet toeristenbelasting worden betaald.

Woningen

Een woning, met vastgestelde WOZ-waarde, maar ook een stacaravan, chalet of eenvoudig vakantiehuisje, wordt gezien als een gemeubileerde woning voor de forensenbelasting. Van een ‘gemeubileerde woning’ is sprake wanneer de woning geschikt is voor enigszins duurzame, menselijke bewoning. Er moeten meubels, een toiletgelegenheid, wasgelegenheid, kookgelegenheid en stookgelegenheid aanwezig zijn. Daarnaast moet er aansluiting zijn voor elektriciteit, water en gas.

Tarieven forensenbelasting

Het tarief hangt af van de WOZ-waarde:
Eigenaren van gemeubileerde woningen zonder vastgestelde WOZ-waarde betalen €379,40.
Eigenaren van gemeubileerde woningen met een vastgestelde WOZ-waarde betalen:

  • bij een WOZ-waarde lager dan €75.000: €379,40
  • bij een WOZ-waarde tussen €75.000 en - €250.000: €413,55
  • bij een WOZ-waarde tussen €250.000 en €550.000: €689,25
  • bij een WOZ-waarde hoger dan €550.000: €1.033,95

Toeristenbelasting

Ben je geen inwoner van onze gemeente, maar overnacht je hier en betaal je voor de plaats waar je overnacht? Dan heffen wij toeristenbelasting:

  • Per persoon, per overnachting: €2,20
  • Per persoon, per overnachting in een verplaatsbaar kampeeronderkomen (zoals een tent, vouwwagen, caravan of camper) en/of op een vaste standplaats: €2,00
  • Per persoon, per overnachting in een groepsaccommodatie: €1,75

Ben je eigenaar van een stacaravan of een ander verplaatsbaar kampeeronderkomen zoals tent, vouwwagen of kampeerauto? En staat deze op een vaste standplaats? Dan betaal je per jaar €379,40 toeristenbelasting.