Regeling subsidie bestaanszekerheid gemeente Oisterwijk 2024
Regeling subsidie bestaanszekerheid gemeente Oisterwijk 2024
Om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving en om te werken aan ontwikkeling is bestaanszekerheid voor mensen essentieel. Met andere woorden: bestaanszekerheid is een noodzakelijke voorwaarde voor perspectief. Wij streven ernaar dat iedere inwoner een goede balans en rust heeft in wonen, werken en het privéleven, inclusief financiën. Ook wensen we dat iedere inwoner fysiek en mentaal, zover dit kan, gezond is. Met deze regeling stimuleren we activiteiten die het mogelijk maken voor inwoners in een kwetsbare financiële positie om mee te doen in onze samenleving.
Wij vragen initiatiefnemers nadrukkelijk om vóór het indienen van de subsidieaanvraag een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden. Dit kan via de beleidsmedewerker van de afdeling samenleving, telefoonnummer 013 - 52 91 311.
Deze regeling geldt voor het kalenderjaar 2024
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk;
gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Oisterwijk 2020;
Regeling subsidie bestaanszekerheid gemeente Oisterwijk 2024.
HOOFDSTUK 2 WAARVOOR WORDT SUBSIDIE VERLEEND?
Artikel 2 Incidentele activiteiten en activiteiten gedurende een kalenderjaar
Een subsidie op grond van deze regeling kan alleen worden aangevraagd voor:
- 1.
- 2.
- 1.
- 2.
Activiteiten gericht op het vergroten van deelname van financieel kwetsbare inwoners aan de samenleving en passen binnen de kaders van het beleid bestaanszekerheid. Dit kan zijn door het mogelijk te maken om inwoners met een laag inkomen mee te laten doen of door activiteiten die bijdragen aan het vergroten van kennis of bewustwording over geldzaken. Subsidie wordt verleend voor het uitvoeren van de navolgende activiteiten gedurende het kalenderjaar:
- a.
Vangnet voor inwoners met een laag inkomen
activiteiten gericht op het creëren van een vangnet voor inwoners met een laag inkomen. Onder een laag inkomen wordt verstaan: 120% van de geldende bijstandsnorm. Dit vangnet draagt bij aan bestaanszekerheid zoals beschreven in de nota Bestaanszekerheid 2020.
- a.
Artikel 6 Wat zijn de verdelingsregels?
- 1.
Indien de aanvrager ingevolge artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de aanvraag de datum waarop de gevraagde aanvulling op het gemeentekantoor is ontvangen. Als tijdstip waarop een bericht door het college van burgemeester en wethouders elektronisch is ontvangen, geldt ingevolge artikel 2:17, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht het tijdstip waarop het bericht zijn systeem van gegevensverwerking heeft bereikt.
- 2.
Verlening van subsidie van aanvragen voor incidentele activiteiten die daarvoor in aanmerking komen en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van binnenkomst tot dat het voor de uitvoering van deze activiteiten vastgestelde subsidie plafond zoals bedoeld in artikel 4 in samenhang gelezen met artikel 5, lid 1, van deze regeling, is bereikt.
- 3.
Verlening van subsidie van aanvragen gedurende het kalenderjaar die daarvoor in aanmerking komen en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van een door het college van burgemeester en wethouders aangebrachte rangschikking, totdat het voor de uitvoering van de activiteiten vastgestelde subsidieplafond zoals bedoeld in artikel 4 in samenhang gelezen met artikel 5, lid 2, van deze regeling is bereikt.
- 4.
Bij de rangschikking van de aanvragen worden door het college van burgemeester en wethouders punten toegekend aan de hand van de volgende aspecten en tot het daarbij vermelde maximum aantal:
Artikel 7 Begrotingsvoorbehoud
Een subsidie ten laste van de gemeentelijke begroting die nog niet door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt verleend onder de voorwaarde dat voldoende geld ter beschikking wordt gesteld.
Het bedrag van het subsidieplafond is geïndexeerd volgens de indexering van de algemene uitkering uit het gemeentefonds, die de gemeente Oisterwijk over het betreffende subsidietijdvak ontvangt van het rijk. De indexering wordt toegepast met inachtneming van het in artikel 7 van deze regeling gemaakte voorbehoud.
HOOFDSTUK 3 WAT ZIJN DE CRITERIA VOOR SUBSIDIEVERLENING?
Artikel 9 Wanneer een aanvraag om subsidieverlening indienen?
- 1.
- 2.
Een aanvraag om een subsidie voor een activiteit als bedoeld in artikel 3 onder 2 van deze regeling moet, in afwijking van artikel 7, lid 1 van de Algemene subsidieverordening gemeente Oisterwijk 2020, worden ingediend vóór 1 november voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.
Artikel 11 Wat zijn de algemene criteria voor subsidieverlening?
- 1.
Bij het indienen van een aanvraag om subsidieverlening waarop deze regeling ziet, dient een activiteitenplan te worden overgelegd, in welk activiteitenplan de aanvrager in elk geval de activiteiten beschrijft waarvoor subsidie wordt aangevraagd en hoe wordt voldaan aan de specifieke criteria voor de subsidieverlening.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
De aanvrager verleent medewerking aan een goede werking van de digitale sociale gids www.wegwijsinoisterwijk.nl en/of www.HaarenEEN.nl en verstrekt daarop haar diensten en activiteiten.
- 6.
Artikel 12 Wat zijn de specifieke criteria voor subsidieverlening?
- 1.
- 2.
- 3.
voor de uitvoering van de activiteit van het creëren van een vangnet voor inwoners met een laag inkomen geldt voor de aanvrager:
- a.
de aanvrager voert de activiteiten uit voor inwoners van de gemeente Oisterwijk en in gemeente Oisterwijk. De aanvrager heeft bewezen activiteiten te kunnen uitvoeren die bijdragen aan de bestaanszekerheid van inwoners in Oisterwijk en alles wat daarmee samenhangt, goed en betrouwbaar te kunnen uitvoeren.
- a.
HOOFDSTUK 4 WAT ZIJN DE CRITERIA VOOR SUBSIDIEVASTSTELLING?
Artikel 15 Wanneer een aanvraag om subsidievaststelling indienen?
- 1.
- 2.
- 3.
Een aanvraag om subsidievaststelling hoeft niet te worden ingediend als de subsidieontvanger bij het besluit tot subsidieverlening wordt verplicht om op de daarbij aangegeven wijze aan te tonen dat de activiteiten waarvoor de subsidie wordt verstrekt zijn verricht en dat is voldaan aan de subsidie verbonden verplichtingen. In dat geval vindt de subsidievaststelling ambtshalve plaats en wel binnen 8 weken nadat de gevraagde inlichtingen door de subsidie-ontvanger aan het college van burgemeester en wethouders zijn verstrekt.
Artikel 16 Hoe een aanvraag om subsidievaststelling indienen?
Voor het indienen van een aanvraag om subsidievaststelling moet gebruik worden gemaakt van het subsidieportaal met e-Herkenning te vinden op www.oisterwijk.nl/subsidies-en-leningen/subsidies-voor-verenigingen-en-organisaties.
Artikel 18 Wanneer wordt op een aanvraag om subsidievaststelling beslist?
Op een volledig ingediende aanvraag om subsidievaststelling wordt door het college van burgemeester en wethouders uiterlijk beslist binnen 8 weken nadat de aanvraag is ingediend.
HOOFDSTUK 5 SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN
Artikel 21 Afwijken van de regeling
Het college kan in bijzondere gevallen, gelet op het belang van een aanvrager, artikelen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing, naar oordeel van het college, leidt tot onbillijke of onevenredige gevolgen.
- 1.
Op een aanvraag om een subsidieverlening en/of subsidievaststelling die is ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze subsidieregeling alsmede op enig bezwaar of beroep, ingesteld tegen een besluit over een dergelijke aanvraag, blijft de Regeling subsidie bestaanszekerheid gemeente Oisterwijk 2023 van toepassing.
- 2.
- 3.