Regeling subsidie basisstructuur gemeente Oisterwijk 2024
Regeling subsidie basisstructuur gemeente Oisterwijk 2024
We blijven koersen op een samenredzaam Oisterwijk, waarin iedereen mee kan doen, ook als dat niet vanzelf gaat. Activiteiten en diensten sluiten aan bij de talenten, behoeften en mogelijkheden van onze inwoners. We zetten in op het zoveel mogelijk voorkomen van problemen, door te investeren in goede basisvoorzieningen en ondersteuningsmogelijkheden in de wijk. Dit doen we via de 4 bouwstenen van onze koers: inclusief, duidelijk en begrijpelijk, dichtbij en integraal.
Inwoners, sleutelfiguren in de wijk, vrijwilligers en mantelzorgers vormen een belangrijke basis bij de ondersteuning van inwoners. Vrijwilligers en mantelzorgers zijn in toenemende mate nodig om inwoners te ondersteunen en kwaliteit van leven te bieden. Dit geldt ook voor de partners in de basisstructuur. Wij vragen partners die actief zijn binnen de basisstructuur maximaal in de wijken aanwezig te zijn, samen te werken, te signaleren en flexibel te anticiperen op ontwikkelingen.
Op basis van deze regeling worden middelen beschikbaar gesteld voor preventieve activiteiten die inwoners stimuleren om hun hulpvraag zelf op te pakken met ondersteuning uit de eigen omgeving.
Wij vragen nieuwe initiatiefnemers nadrukkelijk om vóór het indienen van de subsidieaanvraag een afspraak te maken voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden. Dit kan via de beleidsmedewerker van de afdeling samenleving, telefoonnummer 013 - 52 91 311.
Deze regeling geldt voor het kalenderjaar 2024
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oisterwijk;
gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Oisterwijk 2020;
HOOFDSTUK 2 WAARVOOR WORDT SUBSIDIE VERLEEND?
Artikel 2 Incidentele activiteiten en activiteiten gedurende een kalenderjaar
Een subsidie op grond van deze regeling kan alleen worden aangevraagd voor:
- 1.
- 2.
- 1.
Subsidie wordt verleend voor het uitvoeren van de navolgende incidentele activiteiten in het kalenderjaar:
- a.
activiteiten gericht op integratie, participatie en educatie van vergunninghouders in de gemeente Oisterwijk en/of activiteiten gericht op het bevorderen, stimuleren en versterken van Oisterwijk als inclusieve (regenboog)gemeente. Het zichtbaar maken van positieve voorbeelden (rolmodellen) kunnen hier een onderdeel van zijn.
- a.
- 2.
Subsidie wordt verleend voor het uitvoeren van de navolgende activiteiten gedurende het kalenderjaar:
- a.
- b.
- c.
- d.
- e.
- f.
activiteiten op het gebied van kort- en langdurige vormen van hulp, informatie en advies op het gebied van relaties, voeding, wonen, werk, geld, onderwijs, anti-discriminatie, gezondheid en verslaving aan jeugdigen, volwassen, ouderen en gezinnen in de gemeente Oisterwijk. Het betreffen activiteiten in het kader van een wettelijke verplichting, ombudsfunctie of regionale afspraken.
- g.
- h.
Artikel 5 Opbouw van het subsidieplafond
- 1.
- 2.
Het subsidie voor activiteiten voor de duur van het gehele kalenderjaar is als volgt opgebouwd:
Artikel 6 Wat zijn de verdelingsregels?
- 1.
Indien de aanvrager ingevolge artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de aanvraag de datum waarop de gevraagde aanvulling op het gemeentekantoor is ontvangen. Als tijdstip waarop een bericht door het college van burgemeester en wethouders elektronisch is ontvangen, geldt ingevolge artikel 2:17, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht het tijdstip waarop het bericht zijn systeem van gegevensverwerking heeft bereikt.
- 2.
Verlening van subsidie van aanvragen voor incidentele activiteiten die daarvoor in aanmerking komen en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van binnenkomst tot dat het voor de uitvoering van deze activiteiten vastgestelde subsidie plafond zoals bedoeld in artikel 4 in samenhang gelezen met artikel 5, lid 1, van deze regeling, is bereikt.
- 3.
Verlening van subsidie van aanvragen gedurende het kalenderjaar die daarvoor in aanmerking komen en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van een door het college van burgemeester en wethouders aangebrachte rangschikking, totdat het voor de uitvoering van de activiteiten vastgestelde subsidieplafond zoals bedoeld in artikel 4 in samenhang gelezen met artikel 5, lid 2, van deze regeling is bereikt.
- 4.
Bij de rangschikking van de aanvragen worden door het college van burgemeester en wethouders punten toegekend aan de hand van de volgende aspecten en tot het daarbij vermelde maximum aantal:
Artikel 7 Begrotingsvoorbehoud
Een subsidie ten laste van de gemeentelijke begroting die nog niet door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt verleend onder de voorwaarde dat voldoende geld ter beschikking wordt gesteld.
Het bedrag van het subsidieplafond is geïndexeerd volgens de indexering van de algemene uitkering uit het gemeentefonds, die de gemeente Oisterwijk over het betreffende subsidietijdvak ontvangt van het rijk. De indexering wordt toegepast met inachtneming van het in artikel 7 van deze regeling gemaakte voorbehoud.
HOOFDSTUK 3 WAT ZIJN DE CRITERIA VOOR SUBSIDIEVERLENING?
Artikel 9 Wanneer een aanvraag om subsidieverlening indienen?
- 1.
- 2.
Een aanvraag om een subsidie voor een activiteit als bedoeld in artikel 3 onder 2 van deze regeling moet, in afwijking van artikel 7, lid 1 van de Algemene subsidieverordening gemeente Oisterwijk 2020, worden ingediend vóór 1 november voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.
Artikel 11 Wat zijn de algemene criteria voor subsidieverlening?
- 1.
Bij het indienen van een aanvraag om subsidieverlening waarop deze regeling ziet, dient een activiteitenplan te worden overgelegd, in welk activiteitenplan de aanvrager in elk geval de activiteiten beschrijft waarvoor subsidie wordt aangevraagd en hoe wordt voldaan aan de specifieke criteria voor de subsidieverlening.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
De aanvrager verleent medewerking aan een goede werking van de digitale sociale gids www.wegwijsinoisterwijk.nl en/of www.HaarenEEN.nl en verstrekt daarop haar diensten en activiteiten.
- 6.
Artikel 12 Wat zijn de specifieke criteria voor subsidieverlening?
- 1.
- 2.
Voor de uitvoering van de activiteiten genoemd in dit artikel wordt door de aanvrager in het activiteitenplan beschreven hoe wordt voldaan aan de navolgende criteria voor de subsidieverlening:
- a.
de activiteiten zijn er op gericht dat de eigen kracht en de maatschappelijke participatie van (kwetsbare) inwoners wordt vergroot, de kracht van de samenleving wordt versterkt en de vraag naar specialistische zorg en/of ondersteuning wordt voorkomen of verminderd of waarin deze vraag integraal wordt benaderd vanuit zowel de ondersteuning in de basisstructuur als de specialistische ondersteuning. De leefwereld van de inwoner staat hierbij centraal.
- b.
bij de uitvoering van de activiteiten werkt de aanvrager samen met andere organisaties, netwerken en burgerinitiatieven -zoveel mogelijk in co-creatie- waardoor een impuls wordt gegeven aan de samenwerking in de meest brede zin van het woord tussen inwoners, organisaties, netwerken, bedrijfsleven en/of gemeente.
- c.
de aanvrager draagt zorg voor een proactieve houding van zijn medewerkers en de vrijwilligers die zij inzetten. De medewerkers beschikken over de nodige competenties om ondersteuningsvragen van inwoners op een vraaggerichte integrale manier op te pakken, stemmen af met het informele netwerk en/of met Loket Wegwijs Oisterwijk en maken hiervan gebruik van het regionaal ontwikkeld instrumentarium en handelen vanuit het perspectief: wat kan wel.
- d.
- e.
- a.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
- 8.
- 9.
- 10.
- 11.
- 12.
- 14.
- 15.
- 16.
- 19.
HOOFDSTUK 4 WAT ZIJN DE CRITERIA VOOR SUBSIDIEVASTSTELLING?
Artikel 15 Wanneer een aanvraag om subsidievaststelling indienen?
- 1.
- 2.
- 3.
Een aanvraag om subsidievaststelling hoeft niet te worden ingediend als de subsidieontvanger bij het besluit tot subsidieverlening wordt verplicht om op de daarbij aangegeven wijze aan te tonen dat de activiteiten waarvoor de subsidie wordt verstrekt zijn verricht en dat is voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen. In dat geval vindt de subsidievaststelling ambtshalve plaats en wel binnen 8 weken nadat de gevraagde inlichtingen door de subsidie-ontvanger aan het college van burgemeester en wethouders zijn verstrekt.
Artikel 16 Hoe een aanvraag om subsidievaststelling indienen?
Voor het indienen van een aanvraag om subsidievaststelling moet gebruik worden gemaakt van het subsidieportaal met e-Herkenning te vinden op www.oisterwijk.nl/subsidies-en-leningen/subsidies-voor-verenigingen-en-organisaties.
Artikel 18 Wanneer wordt op een aanvraag om subsidievaststelling beslist?
Op een volledig ingediende aanvraag om subsidievaststelling wordt door het college van burgemeester en wethouders uiterlijk beslist binnen 8 weken nadat de aanvraag is ingediend.
HOOFDSTUK 5 SLOT- EN OVERGANGSBEPALINGEN
Artikel 21 Afwijken van de regeling
Het college kan in bijzondere gevallen, gelet op het belang van een aanvrager, artikelen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing, naar oordeel van het college, leidt tot onbillijke of onevenredige gevolgen.
- 1.
Op een aanvraag om een subsidieverlening en/of subsidievaststelling die is ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze subsidieregeling alsmede op enig bezwaar of beroep, ingesteld tegen een besluit over een dergelijke aanvraag, blijft de Regeling subsidie basisstructuur gemeente Oisterwijk 2023 van toepassing.
- 2.
- 3.