Oostflank

Samen met de gemeente Tilburg gaan we het gebied ten oosten van Tilburg ontwikkelen. Het gaat om het gebied tussen Haaren, Oisterwijk, Moergestel, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. We noemen dit de ‘Oostflank’.


Gebiedsontwikkeling de Oostflank

In de Oostflank ontwikkelen de gemeenten het landschap, de mobiliteit, woningen en de economie. De ideeën voor deze ontwikkeling worden vastgelegd in een Koersdocument. Er komen nieuwe woningen, nieuwe locaties voor werkterreinen, de natuur moet meer ruimte krijgen en het landschap wordt verbeterd. Ook gaan we samen met de boeren en boomkwekers op zoek naar nieuwe natuur-inclusieve manieren van landbouw.


Gebied Oostflank


Proces tot nu toe

In 2020 zijn de eerste verkenningen opgestart, die eind 2021 tot het besluit hebben geleid om samen met de gemeente Tilburg te starten met het opstellen van het Koersdocument. In februari 2022 zijn de uitgangspunten voor het koersdocument gepresenteerd door Strootman Landschapsarchitecten in de raadsbijeenkomst van de gemeente Tilburg. Kijk de bijeenkomst terug op de website van de gemeenteraad en download de presentatie

Inmiddels bevindt ‘Koersdocument Oostflank SRBT’ zich in de laatste afrondende fase. Het Koersdocument moet worden vastgesteld door de gemeenteraden. 

De ontwikkeling van de Oostflank is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Oisterwijk en Tilburg in het kader van het Verstedelijkingsakkoord Stedelijke Regio Breda-Tilburg (SRBT), waar dit gebied de oostzijde van vormt. Het ligt in het hart van de provincie Noord-Brabant. Strootman Landschapsarchitecten en Urhahn Stedenbouw & Strategie ontwikkelen de visie en het Koersdocument voor de Oostflank.

Inmiddels bevindt ‘Koersdocument Oostflank SRBT’ zich in de laatste afrondende fase. Het Koersdocument moet worden vastgesteld door de gemeenteraden. Je leest het in het nieuwsbericht van 20 september


Meer weten?

Lees het volledige concept Koersdocument Oostflank.

Omdat we ons kunnen voorstellen dat je met name geïnteresseerd bent in de toekomstplannen voor jouw eigen dorp, hebben we per dorp een publiekssamenvatting gemaakt:


Reageren? Dat kan online of op een bewonersbijeenkomst

Beide gemeenten nodigen alle betrokkenen en geïnteresseerden uit om uiterlijk 10 november 2023 te reageren op de plannen. In het vierde kwartaal van 2023 organiseren we 3 bijeenkomsten: voor Moergestel, voor Haaren en voor Oisterwijk en Heukelom samen. Je bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.00 uur bij de volgende inloopbijeenkomsten:

  • 11 oktober 2023 in Den Domp in Haaren (over Haaren)
  • 23 oktober 2023 in Den Boogaard in Moergestel (over Moergestel)
  • 25 oktober 2023 bij Mie Pieters in Heukelom (over Oisterwijk en Heukelom)

Wil je liever online reageren? Dat kan door een mail te sturen naar oostflank@oisterwijk.nl of je kunt onderstaand contactformulier invullen.

(je gegevens gebruiken we alleen voor dit project, na dit project verwijderen we definitief je contactgegevens zoals de AVG-wetgeving dat aangeeft.)


Contactformulier

Jouw reactie

Wil je nog iets kwijt? Heb je vragen? Laat het ons weten en stuur je opmerking of vraag naar ons.
(je gegevens gebruiken we alleen voor dit project, na dit project verwijderen we definitief je contactgegevens zoals de AVG-wetgeving dat aangeeft.)


Planning

2020 - 2021

In 2020 startten de eerste verkenningen om samen met de gemeente Tilburg een Koersdocument op te stellen. Eind 2021 is het besluit genomen om hier samen mee aan de slag te gaan.

2022

In februari 2022 zijn de uitgangspunten voor het koersdocument gepresenteerd in een raadsbijeenkomst in Tilburg voor beide raden. Eind 2022 hebben we 3 bijeenkomsten georganiseerd om op te halen wat onze inwoners belangrijk vinden voor het koersdocument.

September 2023

Het concept koersdocument Oostflank is op 22 september vrijgegeven zodat we het gesprek kunnen voeren met met bewoners, allerlei betrokken organisaties en de gemeenteraden. Reacties kunnen tot 10 november worden ingediend via het reactieformulier op deze pagina of via mail oostflank@oisterwijk.nl.

Oktober 2023

We organiseren 3 bijeenkomsten voor inwoners, voor ieder dorp één. Daar komen de specifieke onderwerpen voor dat dorp aan bod. De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 11 oktober 2023 in Den Domp in Haaren (over Haaren)
  • 23 oktober 2023 in Den Boogaard in Moergestel (over Moergestel)
  • 25 oktober 2023 bij Mie Pieters in Heukelom (over Oisterwijk en Heukelom)

November 2023

In november 2023 worden de gemeenteraden bijgepraat over het koersdocument en alle ontvangen reacties. Daarna volgen er collegebesluiten in Tilburg en Oisterwijk.

Februari/maart 2024

In februari/maart 2024 hebben beide gemeenteraden het laatste woord. Eenmaal vastgesteld door beide raden vormt het koersdocument Oostflank de basis voor plannen en projecten die al deze doelstellingen in de komende jaren gaan uitwerken. Contactpersoon

  • Patrice Kuypers (projectleider gemeente Oisterwijk)
  • Telefoon: (013) 529 13 11