Onderscheidingen

Ken je iemand uit onze gemeente die een onderscheiding verdient? Je kunt hem of haar daarvoor voordragen bij ons. Er zijn 2 soorten onderscheidingen: de koninklijke onderscheiding en de gemeentelijke onderscheiding.

Onderscheiding aanvragen? Bel ons

Bel voordat je een aanvraag voor een onderscheiding doet, eerst met ons via (013) 529 13 11. Je hoort dan in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een onderscheiding. Zo voorkom je teleurstellingen en weet je zeker dat het verzoek op de juiste manier wordt behandeld.

Koninklijke onderscheidingen

Informatie over koninklijke onderscheidingen staat op de website www.lintjes.nl. Naast algemene informatie staat hier ook het formulier waarmee je iemand voordraagt. De onderscheidingen worden 1 keer per jaar tijdens de lintjesregen uitgereikt. De aanvraag doe je altijd voor half juni voor de lintjesregen van het jaar erop.

Je kunt ook op een ander tijdstip dan de lintjesregen iemand laten onderscheiden. Dit heet 'bij bijzondere gelegenheid'. Deze aanvraag duurt ongeveer een half jaar.

Aanvragen 

Gemeentelijke onderscheidingen

Een gemeentelijke onderscheiding is voor mensen, instellingen of verenigingen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Oisterwijkse gemeenschap. De volgende soorten gemeentelijke onderscheidingen zijn er:

 • Gouden legpenning gekoppeld aan ereburgerschap:
  voor Oisterwijkers die 25 jaar of langer 1 of meerdere bestuursfuncties of maatschappelijke functies vervullen of hebben vervuld
 • Zilveren legpenning:
  voor mensen of bedrijven die zich langdurig en op uitzonderlijke wijze voor onze gemeente hebben ingezet
 • Gemeentelijke blijk van waardering:
  voor mensen en instellingen of verenigingen waar een blijk van waardering van de gemeenschap op z'n plaats is
 • Gemeentelijke Parel:
  voor mensen en instellingen of verenigingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de promotie van Oisterwijk als dé Parel van Brabant

Een onderscheiding kun je niet voor jezelf aanvragen. Dit moet een ander voor je doen. Gemeentelijke onderscheidingen worden niet rond Koningsdag uitgereikt, maar op een ander passend moment zoals een jubileum of afscheid. Zorg ervoor dat je de aanvraag minimaal 2 maanden van tevoren instuurt. Neem contact op met ons via het e-mailadres gemeente@oisterwijk.nl of bel naar (013) 529 13 11  voor meer informatie en hoe je iemand kan aanmelden.