Onderscheidingen

Kent u iemand uit onze gemeente die een onderscheiding verdient? U kunt hem of haar daarvoor voordragen bij ons. Er zijn 2 soorten onderscheidingen: de koninklijke onderscheiding en de gemeentelijke onderscheiding.

Onderscheiding aanvragen? Bel ons

Bel voor u een aanvraag voor een onderscheiding doet, eerst met ons via (013) 529 13 11. U hoort dan in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een onderscheiding. Zo voorkomt u teleurstellingen en weet u zeker dat het verzoek op de juiste manier wordt behandeld.

Koninklijke onderscheidingen

Informatie over koninklijke onderscheidingen staat op www.lintjes.nl. Naast algemene informatie staat hier ook het formulier waarmee u iemand voordraagt. De onderscheidingen worden 1 keer per jaar tijdens de lintjesregen uitgereikt. De aanvraag doet u altijd voor half juni voor de lintjesregen van het jaar erop. Dus een onderscheiding voor de lintjesregen van 2021 vraagt u voor 15 juni 2020 aan.

U kunt ook op een ander tijdstip dan de lintjesregen iemand laten onderscheiden. Dit heet 'bij bijzondere gelegenheid'. Deze aanvraag duurt ongeveer een half jaar.

Aanvragen 

Gemeentelijke onderscheidingen

Een gemeentelijke onderscheiding is voor mensen, instellingen of verenigingen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Oisterwijkse gemeenschap. De volgende soorten gemeentelijke onderscheidingen zijn er:

 • Gouden legpenning gekoppeld aan ereburgerschap:
  voor Oisterwijkers die 25 jaar of langer 1 of meerdere bestuursfuncties of maatschappelijke functies vervullen of hebben vervuld
 • Zilveren legpenning:
  voor mensen of bedrijven die zich langdurig en op uitzonderlijke wijze voor onze gemeente hebben ingezet
 • Gemeentelijke blijk van waardering:
  voor mensen en instellingen of verenigingen waar een blijk van waardering van de gemeenschap op z'n plaats is
 • Gemeentelijke Parel:
  voor mensen en instellingen of verenigingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de promotie van Oisterwijk als dé Parel van Brabant

Een onderscheiding kunt u niet voor uzelf aanvragen. Dit moet een ander voor u doen. Gemeentelijke onderscheidingen worden niet rond Koningsdag uitgereikt, maar op een ander passend moment zoals een jubileum of afscheid. Zorg ervoor dat u de aanvraag minimaal 2 maanden van tevoren instuurt. Download het aanvraagformulier  en vul het in. Het ingevulde formulier stuurt u naar gemeente@oisterwijk.nl of per post naar:

Gemeente Oisterwijk
Medewerker onderscheidingen
Postbus 10101
5060 GA Oisterwijk