Rechten en plichten uitkering

Wie een bijstandsuitkering heeft, heeft meestal ook arbeidsverplichtingen. Die houden in dat je er zelf zo veel mogelijk aan moet doen om weer aan werk te komen of om actief mee te doen in de samenleving. De arbeidsverplichtingen zijn niet nieuw, maar in de Participatiewet zijn ze uitgebreider beschreven. Hou je je niet aan deze verplichtingen, dan krijg je met strengere maatregelen te maken. 

Wat zijn arbeidsverplichtingen?

Met een bijstandsuitkering heb je de volgende arbeidsverplichtingen:

 • Je bent verplicht veranderingen bij ons te melden. Denk bijvoorbeeld aan meer of minder werken, als u een andere uitkering krijgt, een kind krijgt of vrijwilligerswerk gaat doen. Maar ook als je een geldbedrag ontvangt zoals een erfenis, prijs of schenking.
 • Je probeert betaald werk te vinden. Daarvoor moet je bijvoorbeeld vacatures zoeken, solliciteren, een werkmap aanmaken op www.werk.nl en ingeschreven staan bij een of meer uitzendbureaus.
 • Je zoekt niet alleen naar werk in jouw eigen woonplaats, maar ook in jouw regio of nog verder weg. En als je werk vindt of werk wordt je aangeboden, dan neem je dit aan.
 • Je bent bereid om voor jouw werk te reizen. Werk waarvoor je elke dag tot maximaal 3 uur moet reizen (1,5 uur heen en 1,5 uur terug) mag je niet weigeren.
 • Als het nodig is om werk te krijgen of te behouden, en als het voor jou en jouw gezin mogelijk is, moet je zelfs verhuizen. Je moet dan wel een contract hebben voor ten minste een jaar en zo veel verdienen met deze baan dat je geen bijstandsuitkering meer nodig hebt.
 • Je helpt ons om een plan van aanpak voor jouw re-integratie te maken en uit te voeren. Je houdt je aan de afspraken die je hierover met ons maakt. Je neemt de re-integratievoorzieningen die wij je bieden aan.
 • Je zorgt ervoor dat je jouw kennis en vaardigheden bijhoudt of verbetert, als dit nodig is voor het krijgen of behouden van werk. Dus als je een cursus moet volgen om de nieuwste benodigde technieken in jouw vakgebied te leren, dan doe je dat ook.
 • Je doet geen dingen die het krijgen van werk of het behouden daarvan moeilijker maken. En je doet jouw best bij sollicitaties. Zo zorg je ervoor dat je netjes gekleed, met een verzorgd uiterlijk en op tijd op jouw sollicitatiegesprek of op jouw werk verschijnt.

Moet je aan alle arbeidsverplichtingen voldoen?

Ja, alle mensen met een bijstandsuitkering moeten deze arbeidsverplichtingen nakomen. Je moet er ‘naar vermogen’ alles aan doen om werk te vinden of te behouden. Wij gaan daarom na wat je kunt doen om werk te zoeken en wat misschien niet. 

Wat gebeurt er als je je niet aan de arbeidsverplichtingen houdt?

Als je de arbeidsverplichtingen en afspraken hierover met ons niet nakomt, dan leggen wij een maatregel op. Je krijgt dan tijdelijk een lagere uitkering of zelfs helemaal geen uitkering.

 • De 1e keer dat je je niet aan een of meer van deze verplichtingen houdt, krijg je ten minste een maand helemaal geen uitkering.
 • Als je binnen een jaar weer jouw arbeidsverplichtingen niet nakomt, krijg je in ieder geval langer dan bij de 1e keer en maximaal 3 maanden helemaal geen uitkering.
 • Houd je je vanaf dat moment binnen een jaar nog een keer niet aan de verplichtingen, dan krijg je 3 maanden geen uitkering.
 • Iedere volgende keer daarna krijg je ook 3 maanden geen uitkering.