Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Iedereen moet het paspoort zelf aanvragen én afhalen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor je klaar bij de receptie van het gemeentekantoor. Je betaalt de kosten bij de aanvraag. Een paspoort is wereldwijd geldig.

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak

Kosten

  • Paspoort 18 jaar en ouder (10 jaar geldig): €77,85
  • Paspoort tot 18 jaar (5 jaar geldig): €58,85
  • Extra kosten voor een spoedaanvraag: €53,-
  • Zakenpaspoort: €77,85

Regelen

Het afhalen van je paspoort doe je zonder afspraak bij de receptie van het gemeentehuis.

Meenemen

  • Al je reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heb je geen reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee
  • 1 pasfoto in kleur, waar u goed op lijkt (géén schoolfoto!). De foto mag op het moment van de aanvraag maximaal 6 maanden oud zijn. De fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto
  • Geld: het paspoort betaal je bij de aanvraag contant of met pin

Ben je jonger dan 18 jaar? Regel dan het volgende:

Spoedaanvraag

Heb je jouw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je het paspoort voor 13.00 uur aanvraagt, haal je het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur af. Voor een spoedaanvraag betaal je wel extra. Vervanging van een verloren of gestolen paspoort kan enkele dagen langer duren.

Heb je jouw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel ons: (013) 529 13 11. 

Vertrek je vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.

Paspoort kwijt of gestolen

Is jouw paspoort kwijt of gestolen? Dan geef je dit online bij ons door via de pagina 'vermissing reisdocument' (je gaat naar een andere website). Je hebt hiervoor DigiD nodig. Daarna maak je een afspraak om een nieuw paspoort aan te vragen. Houd er rekening mee dat de normale levertijd van 5 dagen voor een nieuw paspoort niet altijd gegarandeerd is.

Mocht je jouw paspoort weer vinden, dan meld je dit altijd bij ons: (013) 529 13 11. Je kunt het gevonden paspoort niet meer gebruiken.

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is je paspoort in het buitenland verdwenen, doe dan aangifte bij de politie in het buitenland (voor je reisverzekering).

Voorkom fraude met een kopie van je paspoort

Geef nooit zomaar je paspoort af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid lees je wat je kunt doen om misbruik te voorkomen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat vaak het kind een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene kan dit problemen geven bij de douane.

Op de website van het ministerie van Defensie vindt u de brief voor toestemming. Daar staat ook welke documenten je nodig hebt.