Bij de aanvraag van een identiteitskaart neem je het volgende mee:
- Al je reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heb je geen reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee
- 1 pasfoto in kleur, waar je goed op lijkt (géén schoolfoto!). De foto mag op het moment van de aanvraag maximaal 6 maanden oud zijn. De fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto
- Geld: de identiteitskaart betaal je bij de aanvraag contant of met pin
Voor kinderen jonger dan 12 jaar moet je het volgende regelen:
Heb je jouw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als je de identiteitskaart voor 13.00 uur aanvraagt, haal je die de volgende werkdag vanaf 9.30 uur af. Voor een spoedaanvraag betaal je wel extra. Vervanging van een verloren of gestolen identiteitskaart kan enkele dagen langer duren.
Heb je jouw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel ons: (013) 529 13 11.
Vertrek je vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.
Is jouw identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan geef je dit online bij ons door via de pagina 'vermissing reisdocument' (je gaat naar een andere website). Je hebt hiervoor DigiD nodig. Daarna maak je een afspraak om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Houd er rekening mee dat de normale levertijd van 5 dagen voor een nieuwe identiteitskaart niet altijd gegarandeerd is.
Mocht je jouw identiteitskaart weer vinden, meld dit altijd bij ons: (013) 529 13 11. Je kunt de gevonden kaart niet meer gebruiken.
Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is je identiteitskaart in het buitenland verdwenen, doe dan aangifte bij de politie in het buitenland (voor je reisverzekering).
Geef nooit zomaar uw identiteitskaart af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geef je een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid lees je wat je kunt doen om misbruik te voorkomen.
Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat vaak het kind een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene kan dit problemen geven bij de douane.
Op de website van het ministerie van Defensie staat de brief voor toestemming. Daar staat ook welke documenten je nodig hebt.