Veilige buurt
Je kunt zelf veel doen om je buurt veiliger te maken. Dit heet buurtpreventie.
Je kunt zelf veel doen om je buurt veiliger te maken. Dit heet buurtpreventie.
Help inbraken en andere vormen van criminaliteit in jouw buurt voorkomen. Word lid van jouw Buurt- WhatsApp om elkaar alert te maken op verdachte situaties. Stuur een mail met je adres naar gemeente@oisterwijk.nl. Je krijgt dan alle gegevens die je nodig hebt om lid te worden. In de gemeente Oisterwijk zijn er al 90 groepen en daarmee is bijna de hele bebouwde kom gedekt.
Op www.politie.nl en www.hetccv.nl staan veel tips die je helpen bij het voorkomen van bijvoorbeeld inbraak in je huis of auto, straatroof, internetoplichting of babbeltrucs.
Via www.burgernet.nl krijg je informatie actuele informatie die met veiligheid in de wijk te maken hebben. Bijvoorbeeld over een vermissing of als er een inbreker in de buurt is gezien. Je kunt ook de Burgernet app downloaden. Via de app krijg je op basis van je locatie berichten.
Vrijwilligers van het buurtpreventieteam lopen of fietsen door de wijk en zijn alert op bijzonderheden. Ze maken praatjes met buurtbewoners en weten zo wat er leeft in de buurt. Ook maken ze bewoners attent op onveilige situaties. Aanmelden kan via info@buurtpreventieoisterwijk.nl.
Jouw woning beter beveiligen? Kijk op www.politiekeurmerk.nl van Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Op deze website staat veel informatie over hoe je boeven te slim af bent.
Weten wat er speelt in jouw buurt of advies nodig? Neem contact op met jouw wijkagent. Op www.politie.nl zoek je op wie jouw wijkagent is. Je kunt ook terecht op het politiebureau in Oisterwijk aan Blokshekken 5. Je moet wel een afspraak maken via (0900) 88 44 (24 uur per dag bereikbaar).
Is er een bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) die overlast veroorzaakt? Of maak je je juist zorgen om een bewoners? Geef dit dan door aan het meldpunt van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Je geeft jouw melding door via het mailadres oisterwijk@coa.nl of bel (088) 715 12 20.
Het meldpunt verzamelt de gegevens van jouw melding. Vervolgens wordt jouw melding besproken op het azc en daar waar nodig met de juiste instanties. Het COA houdt jou op de hoogte van het vervolg van jouw melding.
Ben jij benieuwd naar het reilen en zeilen binnen het asielzoekerscentrum in Oisterwijk? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In de nieuwsbrief die regelmatig verschijnt, word je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en de activiteiten op het azc. Stuur een bericht naar oisterwijk@coa.nl en je krijgt de nieuwsbrief automatisch in je mailbox.
In de gemeente worden regelmatig wietkwekerijen en drugslaboratoria ontdekt en ontmanteld. De hulp van buurtbewoners is hierbij belangrijk. Weet je waar een wietkwekerij of drugslab zit of heb je een vermoeden van een wietkwekerij of drugslab in jouw omgeving? Bel de politie via (0900) 88 44 of Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00.
De meeste branden in huis zijn eenvoudig te voorkomen. Op www.brandweer.nl/wonen staan allerlei tips om de kans op een woningbrand zo klein mogelijk te maken.