Hoe zit het nou met glasvezel in onze gemeente?

15 december 2021
Meer over hoe zit het nou met glasvezel

Deze zomer maakten we bekend dat Delta Fiber Nederland alle woningen en bedrijfspanden in onze kernen aansluit op glasvezel. Goed nieuws, want hiermee zijn we als gemeente klaar voor de toekomst. Maar hoe werkt de aanleg van glasvezel precies? En wat is onze rol? We leggen het uit.

Het gebruik van internet wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. We vergaderen steeds meer online, bekijken films via Netflix en streamen muziek. Glasvezel maakt super snel internet mogelijk en draagt daarom bij aan het een toekomstbestendige woon- en leefomgeving. De aanleg van glasvezel is in handen van commerciële bedrijven. Dat betekent dat deze commerciële partijen hun eigen agenda’s hebben. Zij bepalen zelf wanneer, waar en in welke specifieke gebieden zij willen aanleggen.

Geen commercieel belang gemeente

Vanuit de Telecomwet zijn wij verplicht partijen toe te laten. Wij hebben hierbij geen commercieel belang of voorkeur. Wel kunnen wij in gesprek gaan met partijen om zo tot een beter resultaat te komen voor onze inwoners en bedrijven. Eind 2020 hebben twee glasvezelaanbieders, KPN en Delta Fiber Netwerk, laten weten glasvezel te willen aanleggen in onze gemeente. Een extern bureau heeft onderzoek gedaan naar de twee glasvezelaanbieders. Deltafiber kwam het meest aan de wensen van de gemeente tegemoet. Bijvoorbeeld dat zij de intentie hebben om bedrijventerreinen aan te sluiten op glasvezel.

Samenwerkingsovereenkomst (SOK) met Deltafiber

Om de overlast in de openbare ruimte te beperken hebben we afspraken gemaakt met Deltafiber en vastgelegd in een SOK. Dit betekent niet dat KPN (of een andere partij) in de toekomst geen glasvezel meer mag aanleggen binnen onze gemeente. Het college kan ook met een andere partij een samenwerkingsovereenkomst aangaan.

Stoep mogelijk vaker open

Er zijn nu geen concrete afspraken met andere partijen om glasvezel aan te leggen in Oisterwijk. In het ideale geval komen aanbieders tot een co-investering. In plaats van twee glasvezelnetwerken aan te leggen, investeren ze dan samen in één netwerk met open toegang voor internetaanbieders. Dan hoeft de stoep ook maar één keer open. Het is aan de marktpartijen om hierover te beslissen. Lees meer over glasvezel op onze webpagina 'Glasvezelaansluiting kernen Oisterwijk'.