Heemkundekring vindt tijdelijk onderkomen in oude gemeentehuis Haaren

28 april 2021
Meer over heemkundekring vindt tijdelijk onderkomen in oude gemeentehuis Haaren

Vanwege de opzegging van de huur van het huidige heemcentrum aan de Spoorlaan was Heemkundekring De Kleine Meijerij al een tijdje op zoek naar een nieuw verenigingsonderkomen. Zij hebben die nu gevonden in het voormalige gemeentehuis aan het Mgr. Bekkersplein in Haaren.

Vice-voorzitter Anton van Dorp is opgelucht: “We waren op zoek naar een plek waar we onze collectie, bibliotheek- en vergaderruimte op één plaats kunnen onderbrengen. We zijn blij dat we per 1 juli in het voormalige gemeentehuis terechtkunnen. In mei en juni verhuizen we met behulp van onze vrijwilligers alle spullen vanuit Oisterwijk naar Haaren. Even wennen zo’n nieuwe locatie, maar we kijken ernaar uit.”

Verhuizing naar bekend terrein

Wethouder Anne Cristien Spekle (cultuur en vastgoed) is blij dat de gemeente de Heemkundekring heeft kunnen helpen met hun tijdelijke onderkomen. “De Heemkundekring De Kleine Meijerij zorgt er in onze gemeente én enkele kernen daarbuiten voor dat erfgoed blijft leven. We zijn dan ook blij dat we de vereniging en haar leden deze tijdelijke oplossing in het voormalige Haarense gemeentehuis kunnen bieden. Haaren viel al onder het werkgebied van De Kleine Meijerij, dus de vereniging verhuist naar bekend terrein.”

Bestemming voormalig gemeentekantoor

Eind 2020 besloot het college om het gemeentekantoor van Haaren per 1 januari 2021 tijdelijk te verhuren totdat de definitieve invulling van de locatie bekend is. Het college zal inwoners van Haaren vragen om mee te denken over de toekomst van de locatie. Daarna wordt bekeken welke toekomstige scenario’s kunnen rekenen op draagvlak en haalbaar zijn. Naast inwoners worden ook maatschappelijke organisaties en marktpartijen betrokken. Ondertussen blijft Heemkundekring De Kleine Meijerij dus uitkijken naar een ander onderkomen. Anton: “Het liefst een locatie waar we ook een museum kunnen inrichten, zodat het lokale erfgoed toegankelijk is voor iedereen die het wil bekijken.”