Op 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet in werking. Vanaf het moment dat de Omgevingswet in werking treedt, kennen we geen wijzigings- en bestemmingsplannen meer.
Dan spreken we over 1 omgevingsplan. Dat heeft gevolgen voor jouw aanvraag voor wijzigings- en bestemmingsplanprocedures.
Bestemmingsplannen die vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet als ontwerp ter inzage worden gelegd, vallen nog onder de huidige wet- en regelgeving. Het voorbereiden en ter inzage leggen van een bestemmingsplan vraagt de nodige voorbereidingstijd binnen de gemeente. Wil je een aanvraag doen voor herziening van een bestemmingsplan? Dien de conceptaanvraag wijzigings- of bestemmingsplan dan in vóór 1 augustus 2022. Er is dan nog voldoende tijd om het bestemmingsplan op basis van het huidige recht ter inzage te leggen en vast te stellen. Daarmee voorkom je dat je het plan moet ‘ombouwen’ tot een wijziging omgevingsplan volgens de Omgevingswet. Plannen die ná 1 januari 2023 ter inzage worden gelegd, moeten opgesteld worden als een wijziging van het omgevingsplan.
Mocht het niet haalbaar zijn om je aanvraag vóór 1 augustus 2022 in te dienen, dan is het wellicht een optie om een omgevingsvergunning volgens het huidige recht aan te vragen in plaats van een aanvraag herziening bestemmingsplan. Hiervoor geldt namelijk de datum van de aanvraag als peildatum voor het toe te passen recht. Dien je een aanvraag voor 1 januari 2023 in, dan geldt het huidige recht. Aanvragen die binnengekomen zijn na die datum worden behandeld volgens de Omgevingswet. Wil je weten of dit voor jou een optie is? Neem dan contact op met team vergunningen.
De aanvraag bestemmingsplan moet volledig zijn voor 1 augustus 2022, dus compleet met alle stukken. De aanvraag moet het volgende bevatten: