Eenmalige energietoeslag voor inwoners

24 maart 2022

We krijgen veel vragen over de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De rijksoverheid maakte 11 maart bekend dat deze toeslag van ongeveer €800,- beschikbaar komt. Gemeenten regelen de uitbetaling hiervan.

Om de energietoeslag mogelijk te maken, moest de wet veranderd worden. Dit is op 15 maart gebeurd. De volgende stap is het maken van een regeling om het uitbetalen van de energietoeslag mogelijk te maken. Deze regeling is begin mei klaar. In de regeling staat dan hoe je de energietoeslag aanvraagt als je een laag inkomen hebt. Ook is dan duidelijk aan welke voorwaarden je moet voldoen. Sommige inwoners krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald. Als dit het geval is, hoor je dit begin mei van ons. 

Nu al moeite met betalen

Lukt het nu al niet om je energierekening te betalen? Maak een betaalafspraak met jouw energieleverancier. Die mogelijkheden zijn er. Je mag ook contact opnemen schuldhulpverlening via Loket Wegwijs. Kijk hiervoor op onze website www.oisterwijk.nl/loketwegwijs.

In sommige gemeenten is ervoor gekozen om alvast een deel van de energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen te betalen. Wij hebben daar niet voor gekozen. Reden hiervoor is dat je dan misschien een dubbele aanvraag moet doen, omdat de regels nog niet duidelijk waren. En dan is achteraf ook extra controle nodig.