Buurtgezinnen zoekt vraag- en steungezinnen

04 mei 2021
Meer over Buurtgezinnen zoekt vraag- en steungezinnen

Ken jij Buurtgezinnen al? Dit is een organisatie die gezinnen helpt waarbij het even niet zo goed gaat. Dat doen zij door deze gezinnen te koppelen aan een ander gezin. Wij zijn met Buurtgezinnen een samenwerking aangegaan, waardoor je nu ook in onze gemeente hulp kunt krijgen van een ander gezin.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Wethouder Dion Dankers over Buurtgezinnen: “It takes a village to raise a child! En dat is de belangrijkste gedachte achter Buurtgezinnen: ‘opvoeden doen we samen’. Hoe mooi is het als je in een warm en stabiel gezin leeft. Het is nog mooier als je andere gezinnen op een alledaagse en vriendschappelijke manier kunt helpen. Dat is wat we in onze gemeente beogen met de start van Buurtgezinnen. Maatwerk leveren op een laagdrempelige manier, daar gaan we voor!”

Hoe werkt het

Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) koppelt Buurtgezinnen aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en hebben de ouders wat ademruimte. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de soort hulp die nodig is.

Denk bijvoorbeeld aan regelmatig een middag of een avond opvangen. Of een rustige plek aanbieden om huiswerk te maken. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of samen eropuit gaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Een steungezin is voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke hulp een steungezin geeft en hoeveel tijd het gezin erin steekt, ligt aan de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Buurtgezinnen is in onze gemeente op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft.

Hulp vragen is moeilijk maar kan een enorme opluchting zijn! We zijn dus ook op zoek naar vraaggezinnen die het zwaar hebben.

Waarom Buurtgezinnen?

In meer dan 75 gemeenten door heel Nederland is Buurtgezinnen inmiddels actief. En de ervaringen zijn veelbelovend. Reden voor ons om ook met Buurtgezinnen in zee te gaan. In eerste instantie voor een periode van 2 jaar.

Oprichter Leontine Bibo: “Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, het liefst gewoon praktische hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, zorgen we er samen voor dat kinderen veilig en gezond opgroeien in hun eigen gezin.”

Buurtgezinnen in onze gemeente

Voor onze gemeente is Reggie van Himbergen coördinator voor Buurtgezinnen: “Graag draag ik bij aan dit warme en laagdrempelige initiatief. Hulp vragen is goed als je even vastloopt en hulp geven is fijn. Een beetje hulp kan vaak een wereld van verschil maken. Ik geloof in de gedachte van samen opvoeden. Wij zoeken vraag- en steungezinnen voor de juiste match!”

Meer informatie

Meer informatie? Kijk op www.buurtgezinnen.nl. Voor vragen en meer informatie is Reggie bereikbaar via reggie@buurtgezinnen.nl of bel (06) 575 52 150. Buurtgezinnen vind je ook op Facebook en Instagram.