4 mei 2022 Dodenherdenking in Oisterwijk en Haaren

26 april 2022

Ieder jaar is op 4 mei de Nationale Dodenherdenking. Ook in onze gemeente herdenken wij. In Oisterwijk organiseert het 4 mei-comité de herdenking en in Haaren is dat het Haarens Comité 4 en 5 mei. Het gemeentebestuur nodigt je uit voor de herdenkingsbijeenkomsten.

Voor iedereen die, op welke manier dan ook, bij oorlog betrokken is geweest en voor iedereen die zich daarbij betrokken voelt, geeft de dodenherdenking de gelegenheid om een moment stil te staan bij dat wat in het verleden is gebeurd. Wij hopen je te mogen ontmoeten.

Oisterwijk

Op woensdagavond 4 mei in de H. Joanneskerk aan De Lind in Oisterwijk. Het programma begint om 18.00 uur (na aanvang geen toegang meer mogelijk). De kerk is open vanaf 17.30 uur.

Haaren

Op woensdagavond 4 mei om 19.30 uur op het Mgr. Bekkersplein, bij het oorlogsmonument. Na 20.15 uur is er een gezamenlijke wandeling naar Park Ruijbosch om daar de herdenking rond 20.45 af te ronden.

In deze herdenking staat dit jaar het gedicht, dat op de nieuwe zuilen bij het monument staat, centraal:

Van het Verleden leren
Het Heden ontvangen
Op de Toekomst vertrouwen

Neem me mee
Overal heen
Om de Vrijheid te vieren
Om de Vrijheid door te geven


Programma Oisterwijk

Voor de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei, heeft het 4 mei-comité een programma samengesteld, waarvan je de hoofdlijnen hieronder leest:

•    18.00 uur uitvoering van het Requiem van Michael Haydn in de 
H. Joanneskerk, De Lind 52, Oisterwijk

Toegang tot de uitvoering is gratis. Je moet wel uiterlijk 30 april reserveren. Stuur voor kaartjes een mail naar herdenkingsconcertoisterwijk@kpnmail.nl. De uitvoering van het Requiem duurt tot ongeveer 19.00 uur.

Voor de volgende programma onderdelen is aanmelden niet nodig:

•    19.15 uur stille tocht vanaf de H. Joanneskerk naar bevrijdingsmonument 

Aansluitend:
•    Herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument in Oisterwijk
•    Kranslegging
•    Samenkomst in het raadhuis en gelegenheid tot napraten

Kranslegging Oisterwijk

Elk jaar doen verschillende besturen mee aan de kranslegging. Wanneer je namens of met het bestuur van je organisatie of vereniging een krans bij het monument wilt leggen, neem dan z.s.m. contact op met Esther Tol, ceremoniemeester tijdens de 4 mei-viering. Bel (013) 529 13 11 of mail esther.tol@oisterwijk.nl.

Stille Tocht Oisterwijk

Het 4 mei-comité vraagt inwoners, de horecaondernemers en bezoekers van het centrum van Oisterwijk, om er samen voor te zorgen dat de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument ongestoord kunnen plaatsvinden.

Informatie

Wilt je meer weten over de herdenkingsbijeenkomsten? Neem contact op met Esther Tol van de gemeente Oisterwijk via (013) 529 13 11 of esther.tol@oisterwijk.nl.