Basisschool De Groene Parel gaat strijd aan tegen elektronisch afval

dinsdag 23 mei 2023

Basisschool De Groene Parel uit Oisterwijk doet van 29 mei tot en met 22 juni 2023 mee met de E-waste Race. Tijdens deze race gaan kinderen van 10 basisscholen uit drie gemeenten de strijd aan door oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. Zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

Het project is officieel van start gegaan met een kick-off op basisschool De Groene Parel. Wethouder Eric Logister opende de race: “Gemeente Oisterwijk staat op de 5e plek van gemeenten die e-waste goed inzamelen. Toch gooien we per jaar gemiddeld 0,8 kilo e-waste weg als restafval en 0,2 kilo als PMD afval. Dat is zonde, want oude elektrische apparaten zijn letterlijk goud waard vanwege de herbruikbare zeldzame grondstoffen. In mobiele telefoons zitten bijvoorbeeld goud en zilver verstopt die werken als geleider. Op zolders en in de schuur liggen vaak nog veel spullen van waarde. Daarom ondersteunen wij de E-waste Race. Hierin wordt bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie op een leuke manier gecombineerd. Ik wens de kinderen van basisschool De Groene Parel veel succes!”

Kinderen halen jouw E-afval op

Woon je in de buurt van deze school? Dan kun je tussen 29 mei en 22 juni 2023 gemakkelijk en gratis jouw elektronisch afval thuis laten ophalen door de kinderen. Dit doe je door het elektronisch afval online aan te bieden op de website www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje, maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd.

Doe mee!

Wanneer je jouw klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde nodig zijn. De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus biedt jouw kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor jouw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvang je kortingscodes voor mooie duurzame producten.

De E-waste Race 2023 is een initiatief van gemeente Oisterwijk, gemeenten Goirle en Doetinchem in samenwerking met Stichting Open en WeeeNL en wordt ondersteund door La Poubelle, Afvalstoffendienst Den Bosch, Aktief en BUHA. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.