Hulp tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft een flinke invloed op ons dagelijks leven. Dat kan soms zwaar zijn. Je maakt je zorgen om je gezondheid, om die van mensen in je omgeving, over hoe het nou zit met de 'normale' zorg, of over hoe je het nu met de boodschappen moet doen. Misschien heb je wel klachten of heb je last van sombere gevoelens. Dan is het fijn om een overzicht te hebben van waar je terecht kunt. We hebben het voor je op een rij gezet.

Gezondheid

Coronavirus: blijf op de hoogte

Bekijk voor de actuele maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus de websites www.rivm.nl en www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Je kunt met vragen ook terecht bij het algemene publieksnummer (0800) 13 51.

Klachten? Bel 0800-1202 voor een coronatest

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kun je je laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Bel voor een afspraak met (0800) 12 02 (alleen voor mensen vanaf 12 jaar). Kijk voor meer informatie op de website www.rijksoverheid.nl.

Hulp voor ondernemers

Om ondernemers tijdens de coronacrisis te ondersteunen, zijn er landelijke en gemeentelijke regelingen opgezet. Omdat het om veel verschillende regelingen gaat, hebben we ze voor je op een rij gezet op onze webpagina ondernemers en coronacrisis.

Hulp nodig of hulp bieden

Coördinatiepunt ContourdeTwern

ContourdeTwern coördineert praktische hulp door vrijwilligers zoals boodschappen doen, het regelen van een maaltijd, hond uitlaten of andere kleine klusjes, maar ook sociaal contact.
Heb je een vraag? Of ben je beschikbaar voor hulp? ContourdeTwern denkt mee om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Bel naar (013) 528 40 80 of mail naar info.oisterwijk@contourdetwern.nl. Hou de website www.contourdetwern.nl in de gaten voor het laatste nieuws rondom het coronavirus en hoe ContourdeTwern daarmee omgaat in jouw buurt.

Zorg en ondersteuning via Mentorhulp

Mentorhulp Oisterwijk biedt zorg en ondersteuning bij hulpvragen rondom wonen, werk, zorg en welzijn. Tijdens de coronacrisis zetten zij zich in als ‘belmaatje’, voor wie af en toe gebeld wil worden. Ook verzorgen zij nog tot en met 27 juni samen met andere sociaal ondernemers maaltijdsoepen aan huis met hun actie O’pkikker. In juni is er elke maandag tussen 14.00 en 15.00 uur een Maatschappelijk Inloopspreekuur bij Brownies en Downies aan het Lindeplein in Oisterwijk. Telefonisch contact of een afspraak aan huis is ook mogelijk (op gepaste afstand). Bel daarvoor met (06) 479 33 872 of mail mentorhulpoisterwijk@outlook.com. Kijk voor meer informatie op de website www.mentorhulpoisterwijk.nl.

Hulp en zorg vanuit de gemeente

Wij geven hulp en zorg aan inwoners die dat nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan hulp in huis, vervoer, jeugdhulp en werk. Heb je een hulp- of zorgvraag, dan kijken we eerst wat je zelf met hulp van jouw omgeving kunt doen. Soms zijn er ingewikkelde problemen op meerdere gebieden. Wanneer dit aan de hand is, helpt ons Sociaal Team. In dit team werken deskundigen van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties samen zoals de wijkverpleegkundige, maatschappelijk werker en jeugdhulp. Kijk op onze webpagina 'hulp en zorg vanuit de gemeente' voor meer informatie of neem contact met ons op via (013) 529 13 11. Je kunt ook bellen met maatschappelijk werk (www.farent.nl)  via (088) 023 75 00.

Hulp vragen of aanbieden via sociale media

Ook op sociale media zijn pagina’s en groepen actief waar de vraag en aanbod van hulp samenkomt. Kijk bijvoorbeeld op de Facebookpagina's ‘Oisterwijk Helpt’ of ‘Sociale Oisterwijkse Parels: samen sterk in de tijd van het coronavirus’ .

Boodschappen of eten laten bezorgen

Veel winkels en (horeca)ondernemers in onze gemeente zijn ook met thuisbezorgen gestart. Kijk op de site van de betreffende supermarkt, horecagelegenheid of winkel om te kijken of jouw boodschappen kunnen worden bezorgd.

Mentale gezondheid

Loket voor mentale gezondheid

De maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan beïnvloeden iedereen. Emotioneel en mentaal vraagt de uitbraak van het nieuwe coronavirus dus ook wat van ons allemaal. Als je op zoek bent naar hulp of informatie hoe je met de emotionele belasting om kunt gaan, kun je terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 op de website www.rivm.nl. Dit is 1 online loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid.

Somber of gespannen

Ben je somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in jouw omgeving. Of neem contact op om te praten over jouw angstige gevoelens. Dit kan door te bellen met de Luisterlijn: (0900) 07 67 of chatten of mailen kan ook, kijk hiervoor op de website www.deluisterlijn.nl. Kijk voor meer informatie op de website www.rijksoverheid.nl.

Speciaal voor jongeren

Jongerenwerk- R-newt

De jongerenwerkers staan klaar voor vragen over lastige kwesties waar jongeren tegenaan lopen: vragen over seksualiteit, corona, inkomen, werk, school, vrienden, verveling, spanningen thuis, toekomst etc. We kunnen ook aansluiten in online sessies met een specialist. Neem contact op met de jongerenwerker bij jou in de buurt. Kijk op de website www.R-Newt.nl/corona.

Jonge mantelzorger

Ben je jonge mantelzorger en loop je tegen problemen aan tijdens deze coronacrisis? Neem contact op met de jongerenwerker bij jou in de buurt. Kijk op de website www.R-Newt.nl/corona .

Kindertelefoon

De kindertelefoon, voor alles wat je bezighoudt in deze coronatijd. Op de website www.kindertelefoon.nl/corona vind je updates voor kinderen en jongeren, antwoorden op veelgestelde vragen én kun je een tip of idee insturen om deze tijd door te komen. Bel gratis en anoniem (0800) 04 32 of neem contact op via de chat op de website www.kindertelefoon.nl/chat.

Ease.nl voor jongeren tussen 12 en 25

Voor jongeren tussen de 12 en 25, die ergens mee zitten en daar over willen praten. www.ease.nl: (043) 205 81 06 of (06) 824 10 040 (ook via chat, Facebook of Instagram).
Maandag tot en met donderdag van 15.30 tot 18.30 uur.

Speciaal voor ouderen

Buurtgenoten (Senioren Vereniging Moergestel)

Heb je hulp of informatie nodig? De vrijwilligers uit Moergestel helpen je verder. Elke buurt heeft enkele vrijwilligers als contactpersonen. Zij geven advies of zoeken met jou naar een oplossing. Of ze brengen je in contact met iemand of een organisatie die de gevraagde hulp kan geven. Bekijk de contactgegevens per buurt op de website www.senioren-moergestel.nl/buurtgenoten.

Senioren Vereniging Oisterwijk

Kijk voor de contactgegevens van de Senioren Vereniging Oisterwijk op de website www.svoisterwijk.nl.

Vragen over corona of een praatje maken

ANBO is er voor ouderen die vragen hebben over het coronavirus of een praatje willen maken omdat ze alleen zijn. Dit kan 7 dagen per week, van 09.00 tot 21.00 uur. Kijk op de website www.anbo.nl of bel met (0348) 46 66 66.

Vraagpunt Oisterwijk

Heb je vragen over bijvoorbeeld bijzondere bijstand, hulp bij schulden? Of heb je hulp nodig bij het invullen van formulieren? Misschien ben je op zoek naar een maatje of juist naar vrijwilligerswerk. Voor deze en nog veel meer onderwerpen is er het inloopspreekuur van Vraagpunt Oisterwijk. Iedere donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 uur in Cultuurcentrum Tiliander, op de eerste etage.