Melden van eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast. We werken hard aan natuurlijke bestrijding, maar kunnen de rups niet helemaal tegenhouden. Scholen, kinderdagverblijven, het Staalbergven, fietspaden en sportterreinen geven we voorrang bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Weinig overlast in 2023

We hebben in het voorjaar en de zomer van 2023 weinig overlast gehad van de eikenprocessierups. Er zijn weinig meldingen van overlast gedaan. Er waren niet veel nesten en de nesten die er waren zaten verspreid over de hele gemeente. Hoe het er dit jaar uit zal zien, is niet goed te voorspellen. Wat wel zeker is, is dat we geen biologische bestrijdingsmiddel meer gebruiken.

Natuurlijke bestrijding

Vanaf 2023 gebruiken we geen biologisch bestrijdingsmiddel meer om vooraf te spuiten. De raad heeft hierover een besluit genomen. Over de bestrijding kwamen soms klachten binnen. Dat ging soms over het middel zelf, maar ook over het tijdstip van spuiten en over het feit dat het bestrijdingsmiddel niet alleen op de bomen terecht kwam. Ook werden gewenste rupsen bestreden. Daarom bestrijden we alleen nog op natuurlijke wijze.

We hebben op verschillende locaties in Oisterwijk nestkastjes voor vogels opgehangen. Vogels, maar ook allerlei insecten dragen bij aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups doordat ze die eten. De koolmees is bekend, maar ook de koekoek, wielewaal en specht eten de rups als die groot is (en brandharen heeft). Kleinere vogels zoals winterkoning, roodborst en pimpelmees eten juist de eitjes van de rups. Verder worden de rupsen, poppen en vlinders ook gegeten door insecten, spinnen en vleermuizen. Je krijgt meer insecten door meer variatie in de beplanting en vogels help je door nestkastjes op te hangen. Zorg dan wel voor wat struikjes eronder of vlakbij, dat is belangrijk voor de dekking van de pas uitgevlogen vogeltjes en goed voor de biodiversiteit. Daarom maait de gemeente de bermen in het buitengebied op ecologische wijze. 

Nesten opzuigen

Vanaf dit jaar jaar bestrijden we de eikenprocessierups dus vooral achteraf door de nesten op te zuigen. Met industriĆ«le zuigers zuigen we rupsen en (oude) nesten op. Vanaf de grond en met behulp van hoogwerkers. Dat doen we op basis van meldingen en dan vooral op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan scholen, kinderdagverblijven, fietspaden en sportterreinen. 

Wat kun jij doen

Zorg dat jouw (voor)tuin vogelvriendelijk is en veel verschillende bomen en planten heeft. Heb jij eikenbomen in jouw straat? Leg daar niet jouw zakken met PMD-afval onder. De medewerkers van de afvalstoffendienst kunnen dan last krijgen van de brandharen. Weten wat je kunt doen bij gezondheidsklachten? Kijk op de website van de GGD: www.rupsen.info. Wil je juist meer algemene informatie over rups en de bestrijding? Kijk dan op de website www.processierups.nu.